НОВИНИ

Байдън наложи санкции на Русия, Путин е готов за дипломация

bnt avatar logo
от БНТ
11:24, 23.02.2022 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

Пакет от санкции срещу Москва и заявка, че среща между Джо Байдън и Владимир Путин вече не стои на дневен ред. Това е посланието, което изпратиха от Вашингтон. Часове по-късно в обръщение към нацията, руският държавен глава заяви, че страната му остава отворена за търсенето на дипломатическо решение на украинската криза, но и че руските интереси не подлежат на преговори.

Среща между Джо Байдън и Владимир Путин вече не може да бъде проведена. Това заявиха от Белия дом, малко след като американският президент обяви, че налага пакет от санкции на Москва. Те ще засегнат две руски банки и членове на руския елит. На санкции ще подлежат и руските държавни облигации.

"Нямаме намерение да се борим с Русия, но искаме да изпратим недвусмислено послание, че Съединените щати и съюзниците ще защитаваме всеки сантиметър натовска територия, съгласно договорите на Пакта. Все още вярваме, че Русия планира да отиде много по-далеч и че ще има мащабна военна кампания срещу Украйна. Надявам се да греша, надявам се всички ние да грешим, но Русия вече предизвика покачване на напрежението", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен обяви, че отменя срещата си с руския първи дипломат Сергей Лавров. Двамата трябваше да разговарят утре в Женева. Според Блинкен, руската инвазия вече е започнала, при което отпада и възможността за дипломация.

Русия е готова да търси дипломатическо решение на конфликта с Украйна, но интересите на страната и сигурността на руските граждани, не подлежат на преговори. Това заяви руският президент Владимир Путин в обръщение към нацията, в чест на Деня на защитника на Отечеството.

"Виждаме какви опасности крият настоящите предизвикателства - като разклащането на системите за контрол на въоръженията. Или военната активност на НАТО. При това призивът на Русия за създаване на единна и неделима система за сигурност, която надеждно да защитава всички държави, остава без отговор. Нашата държава винаги е за открит и честен диалог, за търсенето на дипломатически изход на най-сложните проблеми. Но ще повторя - интересите на Русия, сигурността на нашите граждани, не подлежат на преговори. Затова ще продължим да усъвършенстваме нашите армия и флот. Да повишаваме ефективността им и да ги оборудваме по последна дума на техниката", заяви Владимир Путин, президент на Русия.

А украинският президент Володимир Зеленски обяви, че свиква резервисти за армията. Но е категоричен, че на този етап не е необходима обща мобилизация в страната. Украинският президент каза още, че търсенето на дипломатическо решение на кризата не е приключило. Зеленски подчерта, че указът му се отнася само за тези украинци, които са се записали в т.нар. "оперативен резерв".

"Русия едностранно се оттегли от Минските споразумения. Същите споразумения, които според Русия, бяха безалтернативни. За нас няма друг вариант, освен да сложим край на войната. Готов съм да го постигна чрез двустранни срещи и чрез съдействието на други лидери", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

В момента не е необходима пълна мобилизация. Но трябва бързо да приведем украинската армия и другите части в готовност. Като главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, издадох указ за мобилизиране на резервистите за определен период от време.

По-късно днес се очаква ЕС да обяви какви ще бъдат санкциите, които ще наложи на Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осогово и Чепеларе събират спортните таланти на зимен фестивал
Осогово и Чепеларе събират спортните таланти на зимен фестивал
Премиерът Петков отиде при протестиращите пред Министерския съвет
Премиерът Петков отиде при протестиращите пред Министерския съвет