НОВИНИ

Байдън потвърди: Изтеглянето от Афганистан ще завърши на 31 август

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:15, 25.08.2021 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американският президент потвърди, че изтеглянето на американските военни части от Афганистан ще приключи до 31 август. Независимо от призивите на световни лидери, Джо Байдън не удължи срока. Той предупреди за опасност от нападения на Ислямска държава в Афганистан срещу чуждите сили.

Афганистан и трите неизвестни

Пътят към летището в Кабул вече е блокиран за афганистанци. Талибаните поставиха патрули. Допускат се само чужденци. Предупредиха, че няма да разрешат на афганистанци да напуснат страната. Хиляди, обаче, продължават да стоят край летището с надеждата, че ще бъдат евакуирани. Летището се охранява от 6 хиляди американски и около 1000 британски войници. Има и части на силите на НАТО.

Талибаните няма да допускат афганистанци до летището в Кабул

"Колкото по-скоро приключим, толкова по-добре. Всеки ден на операция носи допълнителен риск за нашите войски", каза Джо Байдън.

Но успешното изтегляне на войските зависи от сътрудничеството на талибаните, подчерта Байдън.

С всеки изминал ден афганистанската столица променя облика си. Лицата на жените от плакати и билбордове вече са изтрити.

Талибаните наредиха работещите жени да си останат вкъщи, докато се създаде подходяща схема, която да гарантира тяхната безопасност. Ислямистите уверяват, че това е временна мярка.

Световната банка предупреждава, че Афганистан е изправен пред хуманитарна криза. Организацията спря работа си в страната, след като сградата ѝ беше превзета от талибаните.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нашествие от медузи в Крим
Нашествие от медузи в Крим
Депутатите започват работа по актуализацията на бюджета
Депутатите започват работа по актуализацията на бюджета