НОВИНИ

България победи САЩ в Лигата на нациите за първи успех при Джанлуиджи Бленджини

Първа победа за "лъвовете" в надпреварата

българия втора загуба волейболната лига нациите мъжете
Снимка: en.volleyballworld.com
bnt avatar logo
от БНТ
22:18, 25.05.2024
Чете се за: 02:40 мин.
Спорт
Слушай новината

България постигна първа победа в Лигата на нациите. Мъжкият национален отбор се наложи над САЩ с 3:1 (25:21, 25:20 21:25, 25:21) в Анталия. Това бе и първи успех на Джанлуиджи Бленджини като национален треньор на тима.

През цялото време българският отбор беше по-добият. Българите подсказаха, че ще диктуват нещата в турския курорт. Почти нямаше момент, когато "янките" да притеснят "трикольорите". За разлика от миналия мач с Канада, когато България пак водеше в резултата често, сега не допусна обрат в хода на първия гейм.

Втората част също започна също отлично за българите, които поведоха с 5:2 и чак тогава американците показаха, че могат да изравняват – 5:5. Волейболистите на Джанлуиджи Бленджини обаче бяха категорични, че няма да загубят гейм, в който са по-добри. Частта завърши точно с пет точки аванс за водачите в резултата.

Третият гейм бе най-оспорваната част. Американците за първи път поведоха с 6:4. САЩ изравни за 9:9 и след това не изпуснаха повече преднината в гейма.

Младият отбор на България показа голям характер в четвъртата част, която може би е и най-важна в турнира досега. Американците поведоха с 6:3 и сякаш предвуксваха тайбрека. Преднината им се задържа до 14:11. Тогава българите направиха пет поредни точки и поведоха. Устремът вече трудно можеше да бъде спрян. Резултатът набъбна до 20:16. Треньорът на съперника опита да промени изхода на мача с прекъсвания, но българите играха много силно. В името на драмата САЩ стигнаха до 20:22. Ас на Аспарух Аспарухов добави нова точка за България. Последва още една точка от начален удар и първи от четири мачбола. Победата нямаше как да се изплъзне – 25:21.

От трибуните бурно аплодираше Любомир Ганев, президент на федерацията.

Най-резултатен на българския отбор бе диагоналът Димитър Димитров с 22 точки, 15 реализира Аспарух Аспарухов, а Георги Татаров завърши с 14.

Най-резултатен за американците и в мача бе Джейк Хейнс с 24.

В неделя, 26 май, България играе срещу тима на Нидерландия от 20:00 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Син наръга майка си в Севлиево, жената е починала от раните си
Син наръга майка си в Севлиево, жената е починала от раните си
Десетки жертви на пожар в увеселителен парк в Индия
Десетки жертви на пожар в увеселителен парк в Индия