НОВИНИ

Белфаст

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
19:02, 15.10.2024
Чете се за: 04:32 мин.
Aнализи
правителственият самолет превози националния отбор футбол белфаст
Снимка:
Слушай новината

За втори път идвам в Белфаст. Но при коренно различни обстоятелства. Просто защото сега вече не сме в клещите на пандемията и животът си върви по познатия начин. Преди 3 години и половина – през март 2021 година националният ни тим отново гостуваше в столицата на Северна Ирландия, като тогава нещата хич не бяха приятни – бяха започнали квалификациите за световното първенство в Катар и „трикольорите“ загубиха първите си два мача – домакинство на Швейцария и домакинство на Италия, така че визитата в Белфаст си беше сламката, за която да се хванем, ако не искаме още след третия двубой да сме извън сметките. Е, не тогава не успяхме – 0:0, та даже селекционерът ни Ясен Петров ми се обиди за въпросите след края на двубоя, та после имахме допълнителни разговори на летището на прибиране. Спомени и случки.

Ето че отново сме в Белфаст и този път ситуацията е различна – не играем световни квалификации, а сме в трета лига на Лигата на Нациите; не сме загубили първите си мачове в групата – точно обратното, в серия сме от девет поредни двубоя без поражение, което не се е случвало от десетилетия; няма и пандемия, така че спокойно можете да посетите даден пъб, за да послушате познатата ирландска музика, да се насладите на една пинта (единица за обем във Великобритания) бира – била тя подходящата за сезона тъмна или любимата на повечето българи лагер-бира. Във въпросните пъбове ще видите достолепни представители на Северна Ирландия, които кротко си консумират напитките и си хапват пържени картофки с риба, докато на мониторите около тях можете да проследите конни надбягвания, състезания с хрътки, мачове по ръгби. И футбол естествено.

В центъра на града няма кой знае какви забележителности, които да ви накарат да се влюбите в Белфаст, но прави впечатление, че доста от фасадите на сданията са нарусивани с ликовете на известни за обществото персони от разнообразни сфери.

Логично – има и на футболната икона Джордж Бест, който е „завладял“ кътче от Blythe Street в южната част на града. Бест е символ на играта в страната, като и до днес си остава една от най-популярните личности, въпреки че не е между живите вече двадесетина години. Приживе кара хората да го обикнат, да пишат песни за него, да го копират и обсъждат. Противоречив до болка заради поведението си извън терена, което включва честа злоупотреба с всякакви пороци, които очевидно не влияят много на формата и уменията му. Печели „Златната топка“ към края на 60-те години. За него може да се говори с часове, така че за финал по тази тема само ще припомня една от многото му крилати фрази, че веднъж решил да се откаже от алкохола и жените и изживявал най-лошите 20 минути в живота си.

В Белфаст има и музей на Титаник, защото именно в този град е построен прословутият кораб, който така и не успява да стигне до финалната си точка при първото си плаване в открити води. Стадионът, на който ще се играе мачът тази вечер – „Уиндзор парк“, е сгушен в типичен за тази част на света квартал – няколко улички с двуетажни къщи, между които няма никакво разстояние. Минувачите по улиците спокойно могат да надникнат в хола или спалнята ви, ако сте забравили да дръпнете пердетата или да спуснете щорите, а нерядко от отворените прозорци се възползват и джебчиите.

Град със свой собствен чар и истории за разказване.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още Aнализи

Топ 24
Най-четени
НСИ отчита намаляване на темпа на нарастване на цените у нас
НСИ отчита намаляване на темпа на нарастване на цените у нас
Преди срещата на върха на ЕС: Призив за пълноправно членство на България в Шенген
Преди срещата на върха на ЕС: Призив за пълноправно членство на България в Шенген