НОВИНИ

Без изненада, Франция е в Топ 4 на еврошампионата по хандбал за мъже

На полуфиналите в Кьолн в петък, трикратните олимпийски шампиони ще се изправят срещу петкратния европейски първенец Швеция.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
13:26, 23.01.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
франция топ еврошампионата хандбал мъже
Слушай новината

Националният отбор на Франция по хандбал се класира за финалната четворка на Евро 2024, което се провежда в Германия. „Сините“ победиха Австрия с 33-28 и с четири победи от четири мача, заеха първото място в своята група преди последния си двубой в сряда срещу Унгария.

„Постоянството в представянето ни доказва качеството на нашия отбор. Това определено ни прави заплаха за всеки тим в световния хандбал. Целта ни беше да не спираме да печелим. След мача с Унгария започваме подготовка за един вълнуващ последен уикенд", категоричен е Гийом Жил, треньор на отбора на Франция.

Французите са трикратни олимпийски шампиони от Игрите през 2008, 2012 и 2020 година, както и рекордьори по спечелени световни титли - шест, от изиграни осем финала през последните 30 години. Освен това "експертите" са печелили европейската титла три пъти, като последната им такава датира от 2014 година.

На полуфиналите в Кьолн в петък те ще се изправят срещу друг осемкратен финалист на световно първенство Швеция, заел второто място в класирането в другата група. От своя страна Швеция е последният шампион на Стария континент, като освен петте си европейски титли има и четири такива от световни първенства. Скандинавците също имат протоколен последен двубой от груповата фаза срещу тима на Норвегия, преди да излязат в битка с Франция за място на на финала.

Последното съперничество между Франция и Швеция на европейско ниво датира от 2022 година, когато се срещнаха на полуфиналите. Шведите излязоха победител, а след това в спора за златото надделяха над Испания с 27:26. На въпросното първенство "петлите" останаха без медал, след като в мача за бронза отстъпиха на Дания с 32:35.

Франция и Швеция играят и на полуфинала на световното първенство през 2023 година, когато "сините" печелят битката в Стокхолм. След това в мача за титлата французите отстъпват на Дания с 29:34, в мач повторение от Олимпийските игри в Рио, спечелен тогава от датчаните.

Датчаните, които също се класираха предсрочно за полуфиналите, като първи в своята група, все още трябва да изчакат, за да разберат с кой отбор ще играят там. С най-големи шансове за последното място в битката за отличията е тимът на Германия, който ще гони задължителна победа утре срещу Хърватия. Ако не успее да спечели, с шансове за полуфиналите са отборите на Австрия и Унгария.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии
Президентът сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии
Слънчево, но студено днес
Слънчево, но студено днес