НОВИНИ

Близо месец след влизането на талибаните: Икономическа нестабилност в Афганистан

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:51, 13.09.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Близо месец след влизането на талибаните в Кабул, икономическият живот в афганистанската столица остава нестабилен. Безработицата е висока, а много хора не са получавали заплати втори месец.

След резкия скок цените в Афганистан се стабилизираха, а на петрола дори започнаха да спадат. Въпреки това безработицата остава висока, а животът за много афганистанци е труден. Хората се надяват, че временното правителство, обявено от талибаните, ще се съсредоточи върху икономическото развитие на страната.

"Отворих магазина преди шест години. Идването на талибаните промени много неща за бизнеса. Сега продажбите ми са наполовина заради промяната във властта. Друга причина е, че хората не получават заплати, защото много офиси затвориха", заяви Абдула, собственик на магазин.

ООН: Нивото на бедност в Афганистан може да стигне 97% през 2022 г.

Гражданите са притеснени, че афганистанската икономика е твърде крехка и се надяват на международна подкрепа.

"Някои хора не са взимали заплати два, даже три месеца. Тревожа се за икономиката, но се надявам правителството да помогне на хората или Обединените нации да ни предоставят подкрепа. Искаме две неща от правителството - сигурност и работа. Сигурността в момента е налице, но искаме работни места. Една от причините хората да бягат е, че няма много възможности за работа тук", допълни Мохамед Ясин, жител на Кабул.

Според данни на Световната банка безработицата в Афганистан държи нива над 11 процента през последното десетилетие, а повече от 47 на сто от населението на страната живее под прага на бедността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Законът за НСО: Комисията не заседава заради липса на кворум
Законът за НСО: Комисията не заседава заради липса на кворум
Опаковат Триумфалната арка с 25 000 кв. метра плат и 3 км въже (Снимки)
Опаковат Триумфалната арка с 25 000 кв. метра плат и 3 км въже (Снимки)