НОВИНИ

Борислава Христова продължава кариерата си в Жирона

Крилото ще защитава цветовете на тима от Каталуния

Борислава Христова
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: BGbasket.com
18:41, 04.06.2024
Чете се за: 02:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Борислава Христова намери ново предизвикателство в своята кариера. Професионалният път на българската националка ще продължи в елита на Испания. Крилото ще се подвизава с екипа на Жирона.

Христова прекара последните две години в Сепси, където се превърна в ключова фигура и влезе в ролята на капитан. През миналия сезон тя помогна на тима от Сфънту Георге да завоюва бронзовите медали в елита на Румъния.

Тя остави на сметката си средни показатели от 16.8 точки, 4.3 борби и 1.8 асистенции за 16 мача във всички фази от Евролигата, а в шампионата на северната ни съседка записа по 17.1 точки, 5.2 овладени по двата ринга топки и 3.9 завършващи подавания за 22 срещи. Осен това 27-годишната състезателка финишира на четвъртото място при реализаторите в редовния сезон на най-комерсиалната клубна надпревара на Стария континент. На сметката си със Сепси има още титла и Купа на Румъния.

Преди това 182-сантиметровата баскетболистка трупаше опит в Черно море Одесос и Нефтохимик 2010. Нейната кариера преминава още през турския Истанбулски университет и полския Гожов Виеколопски. С тима от Бургас завоюва два сребърни медала в родния шампионат и една Купа на България. Има един бронзов медал и в полския елит, който спечели при престоя си в Гожов.

Капитанът на националния тим за жени е бивша възпитаничка на Вашингтон Стейт, където игра от 2015 до 2020 година. За този период остави огромна следа в историята на университета. Българката се превърна в най-добрия реализатор за всички времена на учебното заведение с общо 2269 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават да се покачват нивата на Дунав при Германия, Австрия и Унгария
Продължават да се покачват нивата на Дунав при Германия, Австрия и Унгария
Григор Димитров загуби от Яник Синер на четвъртфиналите на Ролан Гарос
Григор Димитров загуби от Яник Синер на четвъртфиналите на Ролан Гарос