НОВИНИ

Броят на загиналите в турската мина е 41 души

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:45, 15.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
броят загиналите турската мина нарасна души
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

41 души загинаха, а 11 бяха ранени при експлозия в турска мина. Взривът е станал във въглищна мина в северната турска провинция Бартън.

Президентът Реджеп Ердоган дойде на място и обеща компенсации за семействата на жертвите и ранените. Германия и Франция изразиха съболезнования за трагедията, а футболните срещи от турския шампионат ще започват с минута мълчание.

Около 20 часа продължи спасителната операция във въглищна мина край Амасра, провинция Бартън. Тя започна късно вечерта в петък, след експлозия в съоръжението. В момента на инцидента на около 300 метра под земята е имало 110 души. 58 са извадени от галериите, 11 са ранени. Жертвите на експлозията са 41.

"Прахът и мъглата бяха толкова гъсти - не бях виждал нищо такова в живота си. Нищо не можех да видя, дори с фенера си", казва един от оцелелите миньори.

Според управата на мината, работата на спасителите е била затруднена заради срутили се галерии.

"Не оставихме никого от приятелите си долу. Бяхме там почти 24 часа. Изпълнихме дълга си към колегите си - долу не остана никой", казва друг миньор.

Близки на работниците чакаха с часове, за да научат някакви новини за тях. Мината беше посетена от президента Реджеп Ердоган, който изказа съболезнования на близките на миньорите и обеща компенсации за пострадалите и жертвите.

"Причините за тази експлозия и отговорните за нея - ако има такива, ще бъдат разкрити и ще последва административно и съдебно разследване. Такова вече е инициирано на няколко нива. Нашата основна задача беше да стигнем до всички работници, които бяха в капан под земята. Всички 41 миньори вече са извадени", каза президентът.

Разследването на инцидента започна. Най-вероятната причина е експлозия на газ гризу - вид рудничен газ, с около 70% съдържание на метан, което в комбинация с определен процент въздух го прави взривоопасен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представители на ЦСКА 1948 зарадваха деца в столично училище
Представители на ЦСКА 1948 зарадваха деца в столично училище
Любослав Пенев: Съдиите пречат на доста отбори, без ВАР бяха по-добри
Любослав Пенев: Съдиите пречат на доста отбори, без ВАР бяха по-добри