НОВИНИ

Брюксел препоръчва втора бустерна доза ваксина за хората над 60 години

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:17, 11.07.2022
Чете се за: 01:45 мин.
Европа
пунктове ваксинация работят уикенда софия
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията и Европейската агенция по лекарствата препоръчаха днес поставянето на нова подсилваща доза ваксина против COVID-19 за хора на възраст между 60 и 79 години и хора със заболявания, които ги излагат на висок риск от тежко заболяване.

Оттам изтъкват, че в момента се развива нова вълна от COVID-19 в Европа, нараства броят на заразените и приемът в интензивните отделения.

Препоръките са втората подсилваща доза да се поставя най-малко четири месеца след предишната като се започне с хора, които са получили предишната си подсилваща доза преди повече от 6 месеца.

„Нашите ваксини срещу COVID-19 работят и предлагат добри нива на защита срещу тежко преминаване на болестта и хоспитализация. Тъй като случаите и хоспитализациите отново нарастват с навлизането в летния период, призовавам всички да се ваксинират и подсилят възможно най-бързо. Няма време за губене”, призова Стела Кириакидес, европейски комисар по здравеопазването и безопасността на храните.

Според експертите в момента няма доказателства в подкрепа на поставянето на втора подсилваща доза на хора под 60-годишна възраст, които не са изложени на риск от тежко заболяване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автомобил лети с 230 км/ч по магистрала "Европа" (СНИМКА)
Автомобил лети с 230 км/ч по магистрала "Европа" (СНИМКА)
Алекс Николов: Добрите години за българския волейбол ще дойдат в близко бъдеще
Алекс Николов: Добрите години за българския волейбол ще дойдат в близко бъдеще