НОВИНИ

Черноморец се справи със съпротивата на Спартак Плевен и завърши трети в НБЛ

Селекцията на Васил Евтимов се наложи с 87:72 в третата решителна среща за бронзовите медали.

БК Черноморец
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:19, 27.05.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Черноморец сложи край на своя сезон в НБЛ с бронзов медал. Селекцията на Васил Евтимов се наложи над Спартак Плевен с 87:72 в третата решителна среща за третото място, изиграна в зала „Бойчо Брънзов“. „Акулите“ намериха пътя към едноличното водачество още през първото полувреме и до финалната сирена направиха така, че всички опити за обрат на баскетболистите на Любомир Минчев да се изпарят.

За Черноморец е това втори медал през кампанията, след като в средата на март вдигна и Купата на България, както и трето бронзово отличие в историята на клуба след тези от 1981 и 1991 година. От своя страна Спартак ще се задоволи само със среброто в турнира за купата на страната. Освен това „акулите“ спазиха традицията и отказаха „синьо-белите“ в своята крепост за четвърти пореден път през сезона, с което триумфираха в серията с 2:1 победи.

Двата отбора се погрижиха играта под коша да бъде основната атракция в откриващите минути, като не се славеха с добра резултатност и от двете страни. Както по традиция, домакините заложиха на атракцията чрез Шон Смит и Христо Захариев, за да влязат в кожата на постоянни лидери. Гостите намериха противодействие за пълен обрат със съдействието на Талиб Занна и Родни Първис, но „акулите“ изкопчиха точка актив края на встъпителния период.

Актуалните вицешампиони намериха ритъма си в защита и нападение в началото на следващата десетка, когато за отрицателно време започнаха да се радват на двуцифрена разлика, провокирана от Алекс Уандие, Николай Георгиев и Травис МакКонико. Последва подем за спартаклии, като усилията на Джулиън Люис, Първис и Занна дадоха резултат, но бургаският тим се оттегли в съблекалнята при 43:38.

Домакините напомниха за силата си на старта на третата част и си върнаха двуцифреното предимство, тъй като Ладериън Грифин, Смит и МакКонико изгряха на сцената. Аргументите на „синьо-белите“ за подобаващ отговор се изпаряваха, въпреки че Първис и Занна направиха опит да върнат живота в редиците им. Все пак „акулите“ си спечелиха 7-точков аванс след 30 минути игрово време.

Сценарият от последните две четвърти се повтори и в откриващите моменти на заключителната четвърт. Това обаче не спря Уандие и МакКонико да запазят спокойствието на домакините, които постепенно наклониха везните в своя полза и оттам връщане нямаше.

Травис МакКонико, който от слевдащия сезон ще играе в елита на Турция с екипа на Ялова, блесна за Черномоец със своите 24 точки, 5 борби и 12 асистенции. Шон Смит се отчете с 19 и 5 овладени под двата ринга топки, Ладериън Грифин и Христо Захарев се разписаха с по 10 точки.

Родни Първис се отличи за Спартак с 21 точки, включително и с 4 точни шута отвъд дъгата. Талиб Занна регитрира 19 и 8 борби, Джулиън Люис приключи с 12 и 6 овладени под двата ринга топки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За пореден път неизвестен стреля по градски автобус в Пловдив
За пореден път неизвестен стреля по градски автобус в Пловдив
Силна буря събори няколко дървета в Пазарджик
Силна буря събори няколко дървета в Пазарджик