НОВИНИ

ЦИК: Не водим политика срещу машинното гласуване

цик обяви изборния ден
bnt avatar logo
от БНТ
16:54, 08.11.2023
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Централната избирателна комисия категорично отхвърля твърденията и внушенията, че води политика срещу и за да провали машинното гласуване. Това посочва в свое писмо до БНТ ЦИК в правото си на отговор по повод участие на проф. Иван Тодоров, член на Съвета на директорите на "Сиела Норма" АД - фирмата, която отговаря за доставката и поддръжката на машините, с които гласуваме, в предаването "Денят започва" на БНТ на 3.11.2023 г. Според ЦИК са неверни твърденията, че Комисията целенасочено е поръчала използването на по-дебела хартия, отколкото е стандартът за машините.

Ето и пълният текст на писмото:

На основание чл. 18, ал. 2 от Закона за радиото и телевизията и по повод , Централната избирателна комисия използва правото си на отговор, за да запознае обществеността с фактите и обстоятелствата.

1. Относно осигуряването на хартия за отпечатване на бюлетини от машинно гласуване:

С последните изменения и допълнения на Изборния кодекс, обнародвани в ДВ, бр. 104 от 30.12.2022 г., законодателят възложи на Печатницата на БНБ доставката на специализираната хартия за машинно гласуване. Предвид императивно определения в закона доставчик на хартията на 10.01.2023 г. ЦИК изпрати на печатницата изискванията на производителя на машините Смартматик Интернешнл Холдинг Б.В. за хартията, предназначена за работа на устройствата, в отговор на което Печатницата на БНБ уведоми ЦИК, че разролването на шпула от 12,75 мм (1/2 инч) не е изпълнимо, тъй като в страната няма машина с такава техническа възможност.

На 26.04.2023 г. във връзка с подготовката на местните избори Печатницата на БНБ информира ЦИК, че все още не разполагат с разролваща машина за работа с шпула от ½ инч и че за местните избори не може да бъде доставена такава, поради което произведените ролки хартия ще бъдат с шпула от 1 инч.

Твърденията, че ЦИК поръчва нестандартна и по-дебела хартия са неверни, защото комисията взложи анализ на хартията, доставена от Печатницата на БНБ, и на хартията, доставена от "Сиела Норма" АД за предходни избори на две лаборатории - Институт по целулоза и хартия и Научноизследователски сектор към Химикотехнологичен и металургичен университет. Освен образци на двата вида хартия, на лабораториите бяха предоставени всички изисквания на производителя на машините към хартията. Резултатите от лабораторните изпитвания сочат, че хартията, доставена от Печатницата на БНБ, отговаря на изискванията на производителя на машините.

Централната избирателна комисия е предоставила изисканото количество ролки хартия, доставени от Печатницата на БНБ на Министерството на електронното управление, Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация за целите на удостоверяването на съответствието по чл. 213а, ал. 2 от Изборния кодекс. Видно от докладите за оценяване на съответствието на доставения тип машини, при проверката на изискванията към хардуерната конфигурация на устройствата за компонент хартия за бюлетините от машинно гласуване компетентните органи констатират съответствие.

2. Не отговаря на истината твърдението, че заместник-министър е удостоверил съответствието на предишните избори през месец април и направените внушения за нелегитимни избори. За изборите за Народно събрание, произведени на 02.04.2023 г., Решение МЕУ-5327/29.03.2023 г. е подписано от министра на електронното управление г-н Георги Тодоров.

3. Съгласно Изборния кодекс ЦИК е независим държавен орган, който приема решенията си с мнозинство от 2/3 от присъстващите членове. Ръководството на ЦИК или председателят на ЦИК не могат да вземат самостоятелни решения, включително сключване на договори, възлагане на обществени поръчки и др. Всички действия на ЦИК се предприемат въз основа на решения, приети от комисията с посоченото по-горе мнозинство, поради което твърденията, че ръководство, член или председателят на ЦИК вземат еднолични решения, са неверни.

4. Неверни са твърденията, че ЦИК забавя с месеци плащанията по договорите, сключени със "Сиела Норма" АД. Комисията е изплатила в сроковете по съответните договори задълженията си към изпълнителя на дейностите по машинно гласуване.

5. Централната избирателна комисия е предприела всички действия в рамките на правомощията си, определени в Изборния кодекс и осигури законосъобразно произвеждане на изборите. Централната избирателна комисия категорично отхвърля твърденията и внушенията, че води политика срещу и за да провали машинното гласуване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице - говори Инбал Цах, роднина на жертви и пленници на Хамас
От първо лице - говори Инбал Цах, роднина на жертви и пленници на Хамас
Фабиан Марожан елиминира шампиона от 2016 година на Sofia Open Роберто Баутиста Агут
Фабиан Марожан елиминира шампиона от 2016 година на Sofia Open Роберто Баутиста Агут