НОВИНИ

Държавата обсъжда дали да плаща COVID тестовете на чуждите туристи

държавата обсъжда дали плаща covid тестовете чуждите туристи
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:30, 28.05.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Българската държава да заплаща тестовете за COVID-19 на чуждестранните туристи, които идват на почивка у нас – този вариант обсъждат властите като мярка за стимулиране на туристическия сектор, съобщи финансовият министър Асен Василев.

"Нещо, по което работим и е в напреднала, но не финална права. Ще видим какви възможности има да се покрият тестовете на чуждите граждани, които идват на територията на България, за да може да се отпуши международният туризъм. Работим активно с министерствата на туризма и на здравеопазването, за да видим това доколко е възможно и как може да стане в най-кратки срокове", обясни Василев.

От своя страна министърът на туризма в служебния кабинет Стела Балтова припомни, че румънски граждани вече могат да влизат в България свободно и без документ за проведен тест.

"Това ще доведе до активизиране на туристическия поток от тази дестинация. Сега на ход са нашите туристически бизнеси“, подчерта тя.

Балтова коментира и ситуацията с екскурзоводите, които бяха едни от най-засегнатите в сектор "Туризъм" и припомни, че днес изтича крайният срок да се подадат оферти към министерството за подпомагане.

"До 15 юни ние ще сключим договори с тях, с които в аванс ще получат 50% от стойността на договорите. Средствата също са налични по един от проектите, които Министерството на туризма управлява", поясни Стела Балтова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работници пробиха газопровод в Пловдив
Работници пробиха газопровод в Пловдив
Ръководството на Левски проведе среща с новия собственик
Ръководството на Левски проведе среща с новия собственик