НОВИНИ

Дъжд отмени последната тренировка за Гран При на Русия

дъжд отмени последната тренировка гран русия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:57, 25.09.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Последната свободна тренировка за Гран При на Русия бе отменена в събота сутрин, след като дъжд през нощта остави пистата в Сочи под вода.

"Квалификацията по-късно през деня сега е „основен приоритет“, обяви директорът на състезанието Майкъл Маси.

„Както вече видяхме тази сутрин, времето е на приливи и отливи и интензивността на дъжда започна да се увеличава, като към нас вече се присъединиха и някои гръмотевици“, добави той.

Третата и последна квалификационна сесия бе насрочена за 12.00 часа българско време, а квалификацията за 15.00 часа.

„Искаме да стартираме всички сесии. От това, което видяхме от прогнозата, ще имаме това ниво на дъжд до 13.30 - 14.00 часа местно време и след това ще започне да намалява. Основният ни приоритет е…квалификацията във Формула 1“.

„Определящият фактор този следобед ще бъде светлината. Залезът местно е около 18:15 часа, но при подобни метеорологични условия тази светлина си отива далеч по-рано. Това ще точката на отказване. Ако квалификацията не се осъществи днес, ще я проведем както сме го правили и преди, в неделя сутринта“, каза още Маси.

Тайфуните отложиха старта на квалификацията за неделя на Гран При на Япония през 2004, 2010 и 2019. За втори път през този сезон дъждът всява смут в шампионата. Лошото време стана причина за прекратяването на състезанието на пистата Спа в Белгия в края на август след само три обиколки, като нидерландският пилот на Ред Бул Макс Верстапен бе определен за победител, а зад него на почетната стълбичка останаха Джордж Ръсел (Уилямс) и Люис Хамилтън (Мерцедес). Според правилника, състезателите получиха половината от обичайните точки за класирането.

Мерцедес, които са победители във всички шест състезания в Русия от 2014 г. насам, доминираха и на свободната тренировка в петък, като финладецът Валтери Ботас бе пред седемкратния световен шампион Хамилтън. Верстапен има пет точки преднина в генералното подреждане пред британеца, но ще стартира последен на стартовата решетка в неделя, след като тимът му избра да постави нов двигател в колата. Хамилтън се бори за пети пореден успех на Сочи, с което да постигне юбилейна победа номер 100 в кариерата си.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен е първият съперник на Григор Димитров в Сан Диего
Ясен е първият съперник на Григор Димитров в Сан Диего
Стоичков не даде прогноза за ЦСКА – Левски, но ще подкрепи „червените“
Стоичков не даде прогноза за ЦСКА – Левски, но ще подкрепи „червените“