НОВИНИ

Димитър Кузманов пред БНТ: Това беше един емоционален сезон

димитър кузманов бнт беше един емоционален сезон
bnt avatar logo
от БНТ
14:04, 14.11.2021
Чете се за: 05:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Втората ракета на България Димитър Кузманов даде специално интервю за предаването "Арена спорт", в което говори за изминалия сезон 2021, в който той записа няколко върхови класирания в ранглистата, като в момента се намира на рекордното за него 186-то място.

Пред камерата на БНТ Мико описа сезона си като "емоционален" заради всичките трудности, през които е трябвало да премине.

"Това беше един емоционален сезон. Минах през всякакви трудности и перипетии, и в личен, и в професионален план. Да, наистина се случиха значими неща. Записах и първа победа на Sofia Open, след като до момента единствено Григор Димитров го беше правил. Изпълних целта си, която си бях поставил - влизане в топ 200, което се случи точно две-три седмици преди края на сезона", каза Кузманов.

28-годишният пловдивчанин говори и затова каква е причина да продължава да преследва голямата си мечта - място в топ 100 на ранглистата.

"Винаги съм вярвал, въпреки че като всеки един човек и аз съм имал своите съмнения по време на трудния път. Има обаче един неписан закон, че това, което посееш, това ще пожънеш. А аз съм реалист, знам какво давам на корта и извън него, знам какво дават хората около мен и знам, че това рано или късно ще даде резултат. Това е причината да не се откажа през всичките тези години. Няма и да спра заради тази причина, защото това би било най-лесното. Голямата ми мечта си остава влизане в топ 100", коментира пловдивчанинът.

Кузманов отправи поглед и към 2022 година и очаквания му дебют в квалификациите на Australian Open.

"Има шест седмици до началото на квалификациите за Australian Open. Ентусиазиран съм, защото за мен това ще е първо участие на Australian Open. С нетърпение очаквам да разбера дали ще играем и турнира ATP Cup, в който участвахме с Григор и другите момчета миналата година, но броят участници все още не е ясен заради пандемията", сподели Мико

Рекордьорът ни по победи за Купа Дейвис описа и каква емоция чувства, когато играе за националния отбор.

"Тенисът е индивидуален спорт, но когато се съберем в националния отбор атмосферата е различна. Чувстваш подкрепата на другите. Това пък от своя страна вдига летвата на очакванията към теб и покачва напрежението, а с него не всеки успява да се справи. Много големи играчи не играят за националния си отбор, защото не могат да носят отговорност, но пък аз винаги съм се наслаждавал на тези моменти и затова тези седмици винаги са ми били любимите от годината", заяви втората ни ракета.

Кузманов не пропусна да сподели и впечатленията си от шанса да се докосне до своя идол в лицето на Новак Джокович по време на US Open.

"Когато се докоснеш до елита, до твоите идоли, това ти дава мотивация. Дори самото запознанство с тях и размяната на няколко думи. В крайна сметка Джокович в момента, и не само е един от най-големите тенисистки за всички времена. Но той не е голям само заради успехите си, а затова каква личност е, какво прави на корта и извън него, какво прави за държавата си. Именно поради тази причина аз искам да подражавам на него. Той ми показва, че човек не бива да спира да се развива, да не спира да помага и да не забравя откъде е тръгнал", коментира 28-годишният тенисист.

Запитан кое качество на сърбина би искал да притежава, Мико избра постоянството, което толкова много години държи Джокович на върха.

"Бих искал да взема неговото постоянство, с което той толкова години е на това високо ниво. Той също имаше своите тежки моменти, нормално е. Напрежението около него е огромно, целият свят гледа към него, но той съумява да се справи. На всеки един турнир достига минимум до 1/2-финал, въпреки конкуренцията", завърши Димитър Кузманов.

Автор: Илия Илиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Скопие изборният ден минава нормално
В Скопие изборният ден минава нормално
Иван Караджов и Светослав Вуцов в блиц интервю пред БНТ за вратарския пост
Иван Караджов и Светослав Вуцов в блиц интервю пред БНТ за вратарския пост