НОВИНИ

Доставчици: Токът за бита ще поскъпне шоково, ако няма мерки

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:18, 19.10.2021
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Доставчиците на ток за бита предупреждават, че електроенергията за домакинствата също ще поскъпне шоково след Нова година, ако не бъдат взети мерки. Проблем ще има и с малките фирми, които все още не са си избрали доставчик на електроенергия.

Доставчиците на ток за бита искат помощ от държавата, за да не се стигне до голямо поскъпване на тока за бита от 1 януари и от 1 юли догодина.

Че ще има някакво увеличение - ще има, въпросът е как то може да бъде овладяно с други механизми, смята Калина Трифонова, зам.-председател на СД на ЕВН-България.

От компаниите предлагат да получат някакъв вид компенсация за увеличените им разходи заради ролята им на доставчик от последна инстанция. Като такъв те продават ток на малките фирми, които все още не са си намерили търговец на ток. В момента те вече не могат да плащат сметките си.

ЧЕЗ-България: "Апелираме мерките да са съобразени с факта, че забавянето на разплащанията на дори един от участниците по веригата заплашва с колапс цялата верига – производство, пренос и снабдяване с електроенергия".

Компаниите настояват още за намалени ставки на ДДС и промяна на борсовите условия. Трите големи дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про ще се срещнат с енергийния министър в понеделник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Демократична България" е спечелила делото за депутатските си листи
"Демократична България" е спечелила делото за депутатските си листи
Зелен сертификат от четвъртък - къде ще го изискват и как ще учат учениците (ОБЗОР)
Зелен сертификат от четвъртък - къде ще го изискват и как ще учат учениците (ОБЗОР)