НОВИНИ

Духът на Япония завладя пространството пред НДК

bnt avatar logo
от БНТ
11:09, 09.10.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Духът на Япония завладя пространството пред НДК с целия си заряд да увлича хората в Деня на японските бойни изкуства и традиции в 33-ата година на Дните на японската култура у нас.

През целия ден се стичаха малки и големи, за да се слеят с демонстрациите и да посетят шатрите на традиционните японски изкуства.

Японската фиеста започна с едночасово шествие на Микоши - познатата вече много добре у нас платформа, в която се вселява божеството на шиндуисткия ритуал за свързване на човека с Вселената. Този пътуващ мобилен храм обикаля цяла Европа.

Заедно с шиндуисткия духовник от Окаяма, чиято мисия в живота е да разпространява японската представа за земния човек и света. Носят го и българи, и японци. Заедно в трудно обяснимата близост между нашите два народа във времето.

И се редуват демонстрации на айкидо, джудо, кендо, карате в съвършеното изпълнение на възпитаниците на нашите клубове, обединени заедно с повече от 40 формации в Нихон Томоно Кай "Клуб приятели на Япония" в България на фона на ритуалите на чаената церемония, икебана, калиграфия, хайко, кирие.

"Японските бойни изкуства тренират не само тялото, но и култивират духа на човека, възпитават смелост, издръжливост в отделния човек, но и му помагат да намери своето място в общността си, да е в помощ на другите", заяви Н. пр. Хироши Нарахира, посланик на Япония.

"Въпреки че Япония и България са толкова отдалечени географски, но намираме много неща, общи неща в културата, духовността", допълни Аои Ямагиши, посолство на Япония в София.

Следващата седмица от 14 до 17 октомври в Ларгото в София по цял ден ще има ателиета за японските традиционни изкуства. Един слънчев ден, като урок по пречистване на душата и ума за оцеляване на човешката общност на земята.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди протестираха в Берлин срещу високите цени на енергията и поскъпването на живота
Хиляди протестираха в Берлин срещу високите цени на енергията и поскъпването на живота
Международна изложба на котки се провежда в Пловдив
Международна изложба на котки се провежда в Пловдив