НОВИНИ

Двама бивши футболисти и един мениджър, в битка за спортен директор на Бундестима

Кой от тях ще се присъедини към легендата Руди Фьолер?

Национален отбор по футбол на Германия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:58, 09.03.2023
Чете се за: 06:15 мин.
Футбол
Слушай новината

Германската футболна федерация предприе промени след провала на Бундестима на Световното първенство по футбол в Катар.

Германия така и не успя да си проправи път към директните елиминации, след като в груповата фаза регистрира шокираща загуба от Япония с 1:2, равенство с Испания 1:1 и само една победа с 4:2 над Коста Рика.

Точно 18 месеца преди Европейското първенство по футбол през 2024 година, на което именно Германия ще бъде домакин, заемалият до сега поста мениджър на тима Оливер Бирхоф се оттегли.

Според медиите в Германия обаче, въпреки, че Бирхоф съзнавал, че е част от хората, които трябва да поемат отговорност за представянето на мандщафта, не е искал да се оттегли, но е бил учтиво посъветван да го направи, за да не се стига до неговото уволнение. В крайна сметка Бирхов е решил да постъпи достойно и сам да напусне, като публикува и кратко съобщение, в което се казва:

"Футболът беляза живота ми и продължаваме заедно. Беше чест за мен да мога да работя толкова дълго за германския футбол. Освобождавам пътя за нови лица и нови решения".

Така германската футболна федерация започва да търси новата силна фигура, която да поеме функциите на напусналия спортен директор.

В същото време новоизбраният кандидат, ще трябва да бъде дясна ръка на 62-годишният директор на Националните отбори в Германския футбол и голяма легенда, Руди Фьолер, както и настоящия национален селекционер Ханзи Флик, който запази поста си след мондиала.

Той ще трябва да работи за силно представяне и по възможност спечелване на домашното европейско първенство през 2024 година.

Освен това, една от основните задачи на бъдещия спортен директор ще бъде да разработи подробен и успешен план за развитие на селектираните играчи от младежката академия, които да дадат основата на един нов и подмладен Германски национален обор.

Кои обаче са основните кандидати да наследят поста на Оливер Бирхоф?

Сами Кедира е на 35 години и е смятан за големият фаворит, който трябва да свърши поставената пред него голяма задача и не само заради спечелената световна титла през 2014 година. Според хора от футболната федерация на Германия, неговите предимства са, че винаги е бил лидер и то в някои от най-големите клубове - Реал Мадрид и Ювентус. Бившият национал, който за последно игра в Херта Берлин, а последния му мач бе срещу Хофенхайм заяви, че решението му е било трудно, но правилно и обяви, че обмисля малко да се дистанцира от футбола, но все пак мечтата му е да остане под някаква форма в любимата игра.

В момента, Сами Кедира трупа опит като консултант в родния си клуб Щутгарт, с идеята да се усъвършенства в управление на процесите както във футболен клуб, така и да придобие усещане за това как се управляват процесите във футбола като цяло.

Вторият кандидат, също голямо име в гермаския футбол е Пер Мертесакер.

Той е на 38 години и също както Сами Кедира е носител на Световната купа през 2014 г., а сега един от любимците на феновете на Арсенал.

От 2018 г. е шеф на академията именно на английския гранд и дори за кратко беше помощник-треньор на отбора от Висшата лига. Счита се, че неговото предимство пред кандидатурата на Кедира е в това, че има по-голям опит в работата с младите таланти.

Третият кандидат чието име се тиражира е това на Оливер Рунерт.

Той е 51-годишен и е бивш шеф на Шалке Кнапеншмиеде, а сега и успешен мениджър в Юнион Берлин.

За него се казва, че има изключително добър нюх за намирането на таланти, а работата му е в основата на сериозните успехи на клуба. В момента тимът е трети в германската Бундеслига, само на пет точки зад лидерите Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд.

Освен това берлинчани жънат вече сериозни успехи и на международната сцена, като тимът играе в Лига Европа и се класира до 1/16 -финалите, където ще срещне белгийската сензация Юнион Сен Жилоа.

Много интересно е и това, че Рунерт е доста активен и в политиката, където показва изключителни лидерски качества като главната водеща сила на парламентарната Лява партия в градския съвет на Изерлон.

И така, всеки от спряганите кандидати има своите предимства, а кой ще бъде предпочетен за поста спортен директор на Бундестима предстои да разберем. Не е изключено разбира се и появата на други силни кандидатури, но към този момент това са сочените за фаворити за поста.

Автор: Росен Станчев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: Общо 47 389 заявления са подадени за гласуване в 77 държави
ЦИК: Общо 47 389 заявления са подадени за гласуване в 77 държави
Искат постоянен арест за Валентин Христов, задържан за трагедията с мигранти край Локорско
Искат постоянен арест за Валентин Христов, задържан за трагедията с мигранти край Локорско