НОВИНИ

Единствената клиника с диспансер за трансплантирани става COVID отделение

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:20, 07.11.2020
6549
Чете се за: 02:19 мин.
Още
Снимка: Архив/ БГНЕС

Единствената клиника с диспансер за трансплантирани в България ще бъде трансформирана в COVID отделение. Това предизвика спор между шефа на Александровска болница, където се намира клиниката, и шефа на отделението, което ще бъде преместено. Директорът на болницата обясни, че пациентите ще бъдат прехвърлени в отделението по нефрология. Директорът на клиниката обаче каза за "По света и у нас", че няма да премести пациентите си без изрична заповед.

Пациентите, претърпели трансплантация, ще бъдат преместени на място, където имало зараза.

"Простичко е. Пациентите са рискови. Там има COVID. След това, ако бъдат преместени и станат лошотиите, кой ще е виновен", обясни проф. Емил Паскалев, началник Клиника по нефрология и трансплантации.

Директорът на Александровска болница: Откриването на 200 легла за COVID-19 е предизвикателство

Според шефа на болницата COVID в отделението е "имало" в минало време. "В тази сграда няма пациенти с COVID", каза проф. Борис Богов, директор на Александровска болница.

Проф. Емил Паскалев, началник Клиника по нефрология и трансплантации: Четвъртък имаше пациенти. Петък - в един следобеден час има пациенти.Три часа и нещо се обаждах и там имаха COVID пациенти по думите на колежката, която е шеф на клиниката там. Няма как да стане. Няма писмена заповед аз да вдигна клиниката, да я сложа там - всичко е устно, това ме притеснява съвсем откровено.

Шефът на болницата наредил писмено единствено клиниката по трансплантации да бъде освободена - не е казал къде. Затова лекарят освободил част от трансплантираните вкъщи.

-БНТ: А в случай, че се влошат тези хора, които в момента са на домашно лечение?
Проф. Емил Паскалев, началник Клиника по нефрология и трансплантации: Не ми се мисли. Главата ми е бяла от това.

Оставил четирима в тежко състояние. И отказва да ги премести където и да е на своя глава.

Дори и вече да няма COVID в новото за трансплантираните пациенти отделение, има опасения, че смесването на трансплантирани с други пациенти е неприемливо.

"Тези пациенти бъдат ли вкарани в това отделение - рискът за тяхното здраве е много сериозен. В цяла Европа тези пациенти са изолирани далеч от общия поток и никой не смее да ги мести", каза Иван Димитров, председател на Български пациентски форум.

Неприемливо е и според човек, който вече е пострадал от нещо подобно след трансплантация.

"Бях в стая с осем легла - от които 4 трансплантирани и другите бяха с вирусни заболявания... Ние спяхме с маските. Аз го отхвърлих бъбрека и трябваше по спешност да бъде премахнат. В едно нефрологично отделение, каквото е 4-то на Алeксандровска болница... там в стаи ще бъдем с други пациенти, които се лекуват от други заболявания, които пак ще бъдат вирусни или някакви други, които могат да бъдат заразни", каза Димитър Анастасов, художник.

Директорът на Александровска отрича да има такава опасност. Просто защото всеки влизащ в отделението предварително се тества за COVID.

-БНТ: И според вас няма опасност някой от бъбречно болните да се окаже с COVID впоследствие?
Проф. Борис Богов, директор на Алекдандровска болница: Абсолютно никаква. Не. Дейността на клиниката по нефрология е сведена до минимум, няма такива пациенти и тези ще бъдат отделени, трансплантираните, на друго място.

-БНТ: Съгласни ли сте с проф. Богов, че няма нищо рисково в това в нефрологично отделение...
Проф. Емил Паскалев, началник Клиника по нефрология и трансплантации. Не! Не! Не! Не съм съгласен. Професор Богов няма никакъв опит с трансплантирани. Като лекар смятам, че не им е мястото на трансплантираните там.

Директорът казва, че няма друга подходяща сграда за COVID отделение. Въпросът стигнал и до здравния министър.

Иван Димитров, председател на Български пациентски форум: В момента, в който аз зададох въпроса, написах на министъра есемес с последния ми въпрос дали той като лекар, не само като министър, смята, че това е обосновано медицинско решение - нашата комуникация спря.

До този час лекарят няма писмена заповед къде точно да премести пациентите си. И казва, че няма да изпълни устната.

-БНТ: Директорът - проф. Бобов, знае ли за Вашата позиция?
Проф. Емил Паскалев, началник Клиника по нефрология и трансплантации: Абсолютно. Не искам морални тежести. Аз мога да работя в Петрич, в Петърч, мога да работя в София, Варна.. Мога да работя в чужбина - не е проблем за мен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вместо COVID хотели: Банско предлага да приема пациенти за рехабилитация
Вместо COVID хотели: Банско предлага да приема пациенти за рехабилитация
Наближава ли локдаун в България?
Наближава ли локдаун в България?