НОВИНИ

ЕК изплати 500 милиона евро помощ на Украйна, утре следват още 500 милиона

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:35, 01.08.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Европа
европейската комисия време отговорни решения северна македония
Слушай новината

Европейската комисия изплати днес първата половина от 500 милиона евро от новата макрофинансова помощ за Украйна на стойност 1 милиард евро. Вторият транш от още 500 милиона евро ще бъде изплатен утре. Решението за тази нова извънредна помощ беше взето от Европейския парламент и Съвета на 12 юли 2022 г.

Целта на тази допълнителна помощ е да се помогне на Украйна да посрещне непосредствените си финансови нужди, предизвикани от непредизвиканата и неоправдана агресия от страна на Русия, съобщиха от ЕК.

Това е първата част от пакет от до 9 милиарда евро, който ЕС ще осигури на Украйна. Той допълва подкрепата, която вече е предоставена от ЕС, включително спешен заем в размер на 1,2 милиарда евро, изплатен през първата половина на годината.

Средствата от макрофинансовата помощ са предоставени на Украйна под формата на дългосрочни заеми при изгодни условия. Като допълнителен израз на солидарност бюджетът на ЕС ще покрие разходите за лихвите по този заем.

Както при всички предишни заеми, Комисията заема средства на международните капиталови пазари и прехвърля постъпленията при същите условия на Украйна.

Тази финансова помощ идва в допълнение към безпрецедентната подкрепа, предоставена от ЕС досега. Хуманитарна помощ, помощ за развитие и отбрана, премахване на всички вносни мита върху украинския износ за една година и други инициативи за солидарност, напр. за справяне със затрудненията в транспорта, така че да може да се гарантира износът, най-вече на зърно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът с отчет: Приети са 84 закона и 122 решения
Парламентът с отчет: Приети са 84 закона и 122 решения
Откриха над 11 кг марихуана в тайник на лек автомобил на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)
Откриха над 11 кг марихуана в тайник на лек автомобил на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)