НОВИНИ

Ерлинг, спри!

манчестър сити разби лайпциг реванша холанд вкара пет гола
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:14, 19.03.2023
Чете се за: 05:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Головете са солта и пиперът на футбола. Много рядко може да срещнете дете, което се влюбва в играта заради даден защитник.

Хайде - да речем вратарите са по-облагодетелствани, защото техният пост е уникален и по-различен. Но каквото и да правят - вечните любимци ще си останат голмайсторите. Хората, които решават мачове, първенства, турнири, печелят титли. Всяко поколение притежава своите емблеми. Играчи, чиито имена се произнасят гордо и гръмко. Без да правим особено смели прогнози - можем да се обзаложим, че името на Ерлинг Холанд ще се нареди до най-големите в този занаят. Той и сега е там, просто все още не е задържал нивото си в рамките на едно десетилетие, за да може да претендира, че е легенда. От онзи тип, който ще разпознават след време в трибуните, когато камерите го показват. От онзи тип, чиято снимка ще бъде закачена вовеки в музеите на клубовете, в които е играл. Какъв голмайстор само! Норвежецът пристигна в мъгливия Манчестър в началото на този сезон и всички очакваха от него да вкарва непрестанно. И той го прави. По възможно най-категоричния начин, който изобщо някой може да си представи. Започваме с числата, за да не бъдем голословни: Холанд има зад гърба си 42 гола в настоящата си първа кампания за "гражданите". В 37 мача.

Коефициент на полезно действие, с който рядко са се хвалели дори Меси и Роналдо. През настоящата седмица централният нападател вкара 8 гола. Не четете грешно - осем гола. Пет във вратата на Разенбалшпорт Лайпциг на осминафинал в Шампионската лига и 3 във вратата на водача в Чемпиъншип Бърнли на четвъртфинал в турнира за Купата на Футболната Асоциация. За справка - всички играчи на Челси, взети заедно, са отбелязали 8 гола за целия месец март. Ерлинг Холанд вече има 6 хеттрика през сезона. Освен двата през тази седмица, стрелецът прати топката по 3 пъти в мрежата на Манчестър Юнайтед, Кристал Палас, Уулвърхемптън и Нотингам Форест във Висшата лига. Може би най-славният нападател на Манчестър Сити - Серхио Агуеро - игра 10 години на "Етихад". За това време той успя да постигне 12 хеттрика. До края на сезона "гражданите" могат да изиграят 18 мача, ако стигнат до финала във ФА Къп (нещо, което изглежда доста вероятно) и ако стигнат до финала в Шампионската лига (нещо, което изглежда доста по-трудно постижимо с оглед жребия им). Ако предположим, че норвежецът вкарват по един гол средно на мач, то той би приключил първия си сезон в Манчестър с ... 60 гола.

Не се чудете защо тогава мениджърът му Хосеп Гуардиола вече казва, че Холанд ще е жертва на самия Холанд в близко бъдеще. Просто тези показатели са от друга галактика. От друго измерение. Рекордьорът по попадения в цялата епоха на Висшата лига - Алън Шиърър (260 гола за Блекбърн и Нюкасъл) определи норвежеца като "звяр" в снощното издание на най-популярното футболно предаване във Великобритания - Match of the Day. "Ако не вкарва, той не може да заспи през нощта. Иска да вкара още един. После още един. После още един." - продължи размишленията си по повод извънземните показатели и форма на Холанд Шиърър. На всичкото отгоре скандинавецът притежава и широк арсенал от умения, с които да бележи головете си.

Да погледнем хеттрика му срещу Бърнли: при първото попадение проявява физическа сила, за да задържи топката, а няколко секунди по-късно демонстрира и страхотната си скорост, която ми позволи да изпревари противниковия вратар. При втория гол ни показа умението си да се пласира, за да улеснява чудесните халфове около себе си в задачата им да му предоставят пасове, а самият завършващ удар беше техничен и без излишна сила. Третото попадение пък е типично за всеки централен нападател - усет към играта и бързо отиграване на попадналата случайно в него топка - гол с едно докосване.

Но стига с тези размишления. Ерлинг, спри! Самият Гуардиола те предупреди.

Автор: Стефан Георгиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златислава Чуканова с летящ старт на Световното първенство по бокс за жени
Златислава Чуканова с летящ старт на Световното първенство по бокс за жени
Георги Иванов и Константин Папазов в "Арена спорт" - неделя, 12:30 ч. по БНТ 1
Георги Иванов и Константин Папазов в "Арена спорт" - неделя, 12:30 ч. по БНТ 1