Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Френски мрежови оператор: Потоците газ от Германия към Франция спряха

от БНТ , Източник: БТА
12:57, 17.06.2022
Чете се за: 01:47 мин.
Европа
скопие одобри сътрудничеството природен газ българия
Слушай новината

Газовите потоци, течащи от Германия към Франция, са напълно спрели още от 15 юни, сочат данни на френския мрежови оператор Же Ар Те газ (GRTgaz), цитирани от Ройтерс и Франс прес. За спирането вина имат ограничените руски доставки, посочва компанията.

Же Ар Те газ остава нащрек с оглед на следващия зимен сезон и призовава доставчиците да продължават да попълват хранилищата колкото се може повече, се казва в прессъобщение на дружеството, което е част от френската енергийна компания "Анжи" (Engie).

"От 15 юни Же Ар Те газ регистрира спиране на физическите потоци газ между Франция и Германия. В началото на годината те възлизаха на 60 гигавата/час дневно, което е около 10 на сто от капацитета на интерконектора", се казва в съобщението.

Же Ар Те газ обаче добавя, че това не създава рискове за снабдяването с газ на Франция през лятото, тъй като е налице компенсация с повишаване на доставките от Испания и с увеличаването на капацитетите на терминалите за метан.

Към момента хранилищата във Франция са пълни на 56 процента, което е повече от обичайните 50 на сто към този период на годината.

В рамките на продължаващия икономически форум в Санкт Петербург руският вицепремиер Александър Новак коментира, че вероятно "проблемите с газовите доставки във Франция се дължат на недостиг на местния пазар, както и на невъзможността на германската компания "Сименс" да достави навреме ремонтирани турбини за "Северен поток-1".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Код жълто за дъжд и гръмотевици в събота
Код жълто за дъжд и гръмотевици в събота
Илиана Раева: Гимнастиката, която играе Елвира Краснобаева е еталон
Илиана Раева: Гимнастиката, която играе Елвира Краснобаева е еталон