НОВИНИ

"Газпром" съкращава доставките за Европа

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:30, 16.06.2022
Чете се за: 03:47 мин.
По света
газпром съкращава доставките европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руският енергиен гигант "Газпром" продължава да съкращава доставките на синьо гориво за Европа по газопровода "Северен поток 1". От Москва обясняват, че проблемът е технически и е свързан със санкциите срещу Русия. Днес цената на газа, търгуван в Европа, се повиши със 17%. Според Германия случващото се има за цел оказване на натиск върху европейските държави.

Докато през месец май по "Северен поток 1" минаваха по 170 млн. куб. м газ на ден, в началото на този месец обемът спадна с една трета, а сега се свежда до 40% от капацитета на газопровода.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков увери, че няма преднамерени действия, а проблем с турбини на компанията "Сименс" в компресорната станция "Портовая", от която газопроводът тръгва за Европа. Те са спрени за ремонт и една от тях е блокирана извън Русия, а това е свързано със западните санкции. От компанията, която е доставила турбините през 2009 г., поясняват, че те са произведени в Канада и поддръжката и ремонтът стават в Монреал. Една от турбините не може да се върне заради санкциите.

В първия си коментар по темата шефът на "Газпром" Алексей Милер предупреди, че не вижда решение на проблема. Той посочи, че наложените от Запада санкции пречат на държавната компания да ремонтира голяма част от оборудването си. Милер съобщи, че "Северен поток 2", който не беше въведен в експлоатация, може да започне да доставя газ за Европа всеки момент.

Икономическият министър на Германия Роберт Хабек заяви, че ограничаването на газовите доставки е политически ход, който ще засили напрежението с Москва. Хабек публикува видеопослание в Туитър, в което призова германците да пестят енергия и подчерта: "Преди всичко не трябва да позволим на Путин да ни разедини". Подаването на газ за Германия е спаднало с 60%.

Днес "Ени" ще получи едва 65% от поисканото количество газ, съобщи италианският енергиен гигант. Австрийският клиент на "Газпром" О Ем Ви също е информиран за спад в доставките. Намаля синьото гориво и за Словакия, Франция и Чехия.

"Северен поток 1" има капацитет да доставя около 55 млрд. куб. м синьо гориво годишно до страни от ЕС, което е над една трета от целия износ руски газ за Европа. Съкращаването на доставките ще затрудни натрупването на запаси за зимата. В ЕС има споразумение страните членки да запълнят газовите си хранилища поне до 80% до края на октомври.

Алтернативни източници на природен газ са Норвегия - вторият по обем износител на природен газ в Европа, която се стреми да увеличи доставките. Великобритания също изнася газ за континента. Европа разчита и на втечнен природен газ от САЩ, но износът намаля, след като голям експортен терминал в Тексас беше повреден при пожар. Вече е договорена и друга възможност за намаляване на зависимостта от руското синьо гориво. ЕС ще получава израелски газ, който ще бъде втечняван в Египет, за да бъде доставен в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искрен Митев, ПП: ИТН не са дошли да изчегъртат ГЕРБ, а да изчегъртат Никола Минчев
Искрен Митев, ПП: ИТН не са дошли да изчегъртат ГЕРБ, а да изчегъртат Никола Минчев
Садио Мане игра на кален терен в родния си град
Садио Мане игра на кален терен в родния си град