НОВИНИ

Германското правителство одобри легализиране на канабиса

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:36, 17.08.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Първа крачка към легализиране на канабиса в Германия. Правителството в Берлин одобри спорен закон за отглеждане и употребата на растението. Законът е определян като един от най-либералните в Европа.

Новото законодателство дава правото на пълнолетните да притежават до 25 грама марихуана, да отглеждат до три растения и да купуват канабис от специализирани клубове. Германското правителство се надява така да се ограничи черния пазар на канабис и да се намалят престъпления, свързани с наркотици.

"Закон с по-голяма либерализация като тази в Нидерландия или някои американски щати просто щеше да доведе до увеличаване на консумацията. А ние не целим това - искаме да намалим употребата и да бъде по-безопасно", обясни Карл Лаутербах - министър на здравеопазването на Германия.

Съпротивата срещу закона е ожесточена - консервативни политици твърдят, че това само ще насърчи употребата на наркотика. Канабисът засяга нервни клетки и е особено вреден за човешкия мозък, докато съзрява, а това при човека продължава до 30-те години, обясняват психиатри.

“Тези хора не могат да спят без канабис, често настроението им се променя рязко. Не могат да излязат от депресивните състояния, в които изпадат. Всичко това, разбира се, е свързано със социално отдалечаване", обясни Сабине Кьолер - психиатър и психотерапевт

В доклад на ООН от март се посочва, че в държавите, в които е легализиран канабисът,се е увеличила и консумацията му, както и свързаните с това здравословни проблеми. Броят на хората в Германия между 18 и 25 годишна възраст, които употребват наркотикът поне веднъж седмично се е увеличил през 2021-ва година до 25% - това двойно в сравнение с предишното десетилетие. Предстои новият закон да бъде гласуван и в Бундестага.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България стартира с три загуби на европейското първенство по плажен волейбол до 20 г. в Латвия
България стартира с три загуби на европейското първенство по плажен волейбол до 20 г. в Латвия
Боян Йоргачевич пред БНТ: Мисля, че това ще бъде годината на Левски
Боян Йоргачевич пред БНТ: Мисля, че това ще бъде годината на Левски