Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Главният прокурор внесе отрицателно становище по измененията в Закона за наркотични вещества

от БНТ
15:46, 27.05.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
главният прокурор внесе отрицателно становище законопроекта контрол наркотичните вещества прекурсорите
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Главният прокурор изпрати до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото Народно събрание (НС) Пламен Абровски отрицателно становище по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, внесен от народния представител Владислав Панев и група народни представители.

В становището се посочва, че законопроектът не може да бъде подкрепен поради липсата на минимума от правни съображения за неговата необходимост. Посочените от вносителите мотиви не съдържат убедителни аргументи относно причините, които налагат приемането му. Липсва изследване на съотношението между формулираните цели и очакваните резултати.

Вносителите са констатирали липсващото ясно разграничаване между индустриалния коноп (Cannabis Sativa L.) и марихуаната (Cannabis Indica), които са от едно семейство, но от различен вид. Те обаче не са разработили ясна дефиниция за разграничаването им. В същото време е предложено да има изключение и да се разреши цялостна преработка на растенията от вида Cannabis Sativa L. без ограничения в целта, за която могат да се използват добитите суровини.

В предложения законопроект не се предвижда възможност Министерството на здравеопазването или друг орган чрез своята специализирана администрация да осъществява текущ или последващ контрол върху съдържанието и концентрацията на активно вещество в добитата продукция. Не е ясно как с предлаганите изменения ще се подобри ефикасността на държавните органи с оглед защитата на застрашените от разпространението на наркотични вещества обществени групи, като се има предвид, че действащата сега уредба е достатъчно ясна и детайлизирана.

Главният прокурор изразява отрицателно становище по внесения законопроект, тъй като съображенията на вносителите не са базирани на законодателна целесъобразност, а са изложени единствено декларативни твърдения за развитие на технологиите, иновациите, привличане на инвестиции и нови работни места.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пирин (Благоевград) дава втори шанс на млади български футболисти
Пирин (Благоевград) дава втори шанс на млади български футболисти
Симон Антони Иванов е на два полуфинала в Гърция
Симон Антони Иванов е на два полуфинала в Гърция