НОВИНИ

Горски служители откриха труп на царски орел в Сливенско

поставиха изкуствени гнезда застрашения царски орел
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
21:37, 13.06.2023
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Труп на защитения от закона вид царски орел е бил открит от горски служители на разклона за село Камен, община Сливен. На място бе направен оглед на птицата, който по първоначални данни показва, че това е мъжки индивид, който е изгубил живота си преди два–три дни, а версиите са отстрел или удар с автомобил.

Предстои аутопсия на орела. Царският орел е вписан като изчезващ вид в Червената книга на България и в Международната червена книга.

Най-често царските орли в района стават обект на отстрел от бракониери, каза д-р Руско Петров от Спасителния център "Зелени балкани" в Стара Загора.

Това не е единичен случай, който се случва. Силно се надявам птицата да не е отново отстреляна, но съмненията водят към отстрелване или сблъсък с превозно средство.

Специалистът изказа предположение, че орелът е образувал брачна двойка и вероятно има потомство, за това започва обследване на района, за да се установи има ли опасност за малките орли.

"Ще трябва да направим мониторинг и да установим и да правим наблюдение дали женската птица ще може да се справи сам да отгледа малките или ще се наложи да приберем и да доотгледаме малките в спасителния център и да ги върнем пак обратно тук в територията."

По случая е образувано е досъдебно производство. В района на Сливен в момента има 4 -5 гнездящи двойки от вида Царски орел. В момента в България гнездят около 40 двойки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ник Кирьос отпадна в първия кръг на турнира в Щутгарт при завръщането си на корта от октомври насам
Ник Кирьос отпадна в първия кръг на турнира в Щутгарт при завръщането си на корта от октомври насам
Националките по баскетбол до 18 години загубиха от Португалия в първата контрола в Самоков
Националките по баскетбол до 18 години загубиха от Португалия в първата контрола в Самоков