НОВИНИ

Хранителна добавка предизвика огнище на салмонела в Дания

хранителна добавка предизвика огнище салмонела дания
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
23:27, 15.04.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Общество
Слушай новината

Трима души са загинали в резултат на възникнало огнище на салмонела, съобщиха датските здравни власти. Разболели са се най-малко 33-ма души.

Според датската здравна агенция SSI 19 души са лекувани в болница. Заразените са на възраст между 2 и 92 години.

Всички засегнати са консумирали капсули от хранителната добавка "Husk", произведена от "Orkla Care".

Властите откриха следи от салмонела в продуктите в домовете на пациентите.

По-рано днес Българската агенция по безопасност на храните възбрани 160 опаковки от същата хранителна добавка заради съмнение за замърсяване със салмонела.

Получена е информация по Системата за бързо предупреждение на храни и фуражи за съмнение за замърсяване с бактерията, което се отнася единствено до партида с номер 20170409 на хранителната добавка "Хуск", капсули, със срок на годност до 31.10.2025 г.

В тази връзка Агенцията извърши физическа проверка, при която установи налични 162 опаковки от засегнатата партида от хранителната добавка. Количеството е възбранено и не може да се търгува.

Българската агенция по безопасност на храните призовава потребителите, закупили продукта, да не го консумират и по възможност да го върнат на търговеца, от когото са ги закупили.

Билковите продукти на тази компания обикновено се използват като слабително средство. Луизе Мюлер от датския Statens Serum Institut заяви, че за първи път агенцията открива, че растителната добавка е причинила огнище на салмонела.

Бактериите на салмонелата обикновено се откриват в сурово или недопечено месо, яйца или други хранителни продукти. Инфекцията може да причини треска, диария, болки в стомаха, повръщане и в някои случаи смърт.

Говорителят на "Orkla Care" Хакон Магели заяви пред Би Би Си, че не е потвърдена ясна връзка между трите смъртни случая и продуктите на компанията.

Въпреки това, като предпазна мярка, той заяви: "В момента решихме да изтеглим всички продукти "Husk" поради огнището в Дания, а също и за шведския, норвежкия и финландския пазар".

Той каза, че продуктите на "Orkla" са на датския пазар от 35 години и никога не са имали случаи на салмонела. "Не знаем причината (за огнището), но сега започнахме пълен преглед на процеса от доставката на суровини до производството на крайния продукт", каза Магели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арсенал сложи край на европохода на Славия (Прага)
Арсенал сложи край на европохода на Славия (Прага)
БАБХ е спряла на границата над 1200 тона опасни храни през първото тримесечие
БАБХ е спряла на границата над 1200 тона опасни храни през първото тримесечие