Хванаха победителите от Софийския маратон с допинг

от БНТ
14:12, 18.11.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Спорт
хванаха победителите софийския маратон допинг

Победителите в Софийския маратон при жените и мъжете - украинката Виктория Хапилина и мароканецът Юсеф Сбаи са с временно спрени състезателни права заради положителни допинг проби от участието си в надпреварата, съобщи Athletics Integrity Unit (AIU).

Във връзка с това организаторите на Wizz Air София маратон заявиха, че се гордеят с политиката си на нулева толерантност към допинга.

"Като вече утвърдено състезание от световен ранг с "Бронзов етикет" в леката атлетика, ние сме активни и безкомпромисни в стриктното спазване на антидопингови инициативи. Нашата подкрепа в "Програмата за феърплей в атлетиката" е пример за ангажимента ни за чист спорт.

Агресия на маратона на София: Участник блъсна елитна атлетка на 10 км

Според изискванията на титлата "Бронзов етикет" осигуряваме международен допинг контрол и вземането на поне 6 проби от призьорите във всяко издание на състезанието", казват от организацията на маратона.

"Новината за временно спиране правата на победителите в Wizz Air София маратон 2020 е ясно послание към тези, които възнамеряват да се състезават с измама и нечестни средства.

Заедно с нашите партньори, спонсори и градските власти, ние оставаме силно ангажирани за феърплей и чист от допинг спорт. Организаторите на маратона ще изчакат крайното решение на Международната атлетическа федерация (World Athletics) преди да пренаредят класирането и наградите на призьорите".

Откриха агресора, блъснал сръбската атлетка на маратона в София

Тази година Софийският маратон беше белязан и от един неприятен инцидент. Още в първите метри след старта мъж изблъска умишлено и грубо една от елитните спортистки - Оливера Йевтич от Сърбия. След удара Йевтич не продължи бягането.

Самоличността на агресора беше установена по-късно - Боян Вачев. Той дори финишира на маратона, но не беше открит веднага след състезанието.

Организаторите обясниха, че случаят е прецедент, а прокуратурата се самосезира и възложи проверка за извършено престъпление от общ характер.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Захариева: Докато не получим правни гаранции, не можем да подкрепим Република Северна Македония
Захариева: Докато не получим правни гаранции, не можем да подкрепим Република Северна Македония
Унгария удължава извънредното положение до 8 февруари
Унгария удължава извънредното положение до 8 февруари