НОВИНИ

Илиан Илиев: Целта е да върнем вярата на хората

Много негативизъм се изсипа, а не са чак толкова лоши нашите футболисти, отбеляза селекционерът на българите

илиан илиев целта върнем вярата хората
Снимка: start-photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
20:54, 04.09.2024
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Илиан Илиев акцентира, че българският национален отбор трябва да спечели не само първия си мач от Лигата на нациите, а и групата, в която се намира. Българите откриват участието си в група C3 с визита на Беларус в среща от първия кръг.

Селекционерът на „лъвовете“ отбеляза, че целта е да бъде върната вярата на хората в представителния ни тим. Илиев, който е старши треньор на Черно море, допълни, че всеки трябва да забрави за своето его.

"Този лагер е по-кратък, имаше на няколко човека болежки, но няма контузени. Георги Костадинов е с вирус, довечера ще решаваме дали може да го използваме в мача, както и как ще се възстанови. Не сме от водещите отбори, които да разчитат на индивидуалности, без колектив - трудно бихме имали успех, дори срещу отбор от нашата черга. Всеки си забравя егото и за националния отбор трябва да даде максимума“, започна той.

Опитният специалист направи кратка равносметка за времето, в което пое „трикольорите“.

"В тези шест мача, в които аз водя тима, играхме добре в дълги периоди, но тези мачове, които идват, са изключително трудни - ако си помислим, че сме над тях с нещо, може да страдаме. Трябва да уважаваме противника. Има малко затъмнение към Беларус, знаете по какви причини, докато нас ни гледат мачовете. Важно е да познаваме противника, имат някои неизвестни за нас, но това са подробности."

"Уважаваме противника и знаем, че е добре подготвен. Важно е сме наясно какво може да предложи противника, а ние да излезем и да играем футбол, но ако от първата минута опитваме да вкарваме гол, трудно ще стане. Не можем да играем за резултат, а трябва да се опитваме да играем футбол, защото не сме такъв състав, че да играем с дълги топки и да чакаме на статистични положения“, обясни още наставникът.

"Фабиан Нюрнбергер е много добро момче, говори 80 % български. Това му помага много, за разлика от Лукас Петков, който не знаеше български език. Малко сме на тъмно с него. Ограничени сме на тази позиция – ляв защитник, и ако решим да започне мача, по-опитните трябва да му помогнат. Той има качества. Това, че не му изкарахме паспорт досега не зависи нито то нас, нито от него.

„Още в началото говорихме да спечелим групата, защото има и вариант да ни изтеглят при плейофите за следващото първенство, но трябва да спечелим и заради самочувствие. Няма да е лесно, защото Люксембург вдигна нивото, футболистите на Северна Ирландия играят в добри първенства, предлагат битка на терена. Беларус също са ни доставял проблеми. Искам да излезем и да покажем качествата на нашите футболисти“, сподели селекционерът.

Той говори още за негативизма, който се изсипва в националния отбор, както и за предстоящия мач, който ще се играе без публика.

"Затова дойдохме в националния отбор в националния тим. Много негативизъм се изсипа, а не са чак толкова лоши нашите футболисти, за да има такава отрицателна реакция. За мене да се играе пред празни трибуни е отвратително. По-добре, че не гостуваме в Беларус , но аз предпочитам да е с публика. Дали е предимство? Дава импулс публиката. С Румъния имаше 15 хилади души и не сме се уплашили. Нашата цел е да накараме хората с работата и резултатите да припознаят националния отбор, както надявам да се случва. Дано има позитивизъм от този мач и в Пловдив да има еуфория. Това беше и целта за върнем вярата на хората“, подчерта Илиев.

Мачът между Беларус и България ще бъде изигран утре (5 септември) на "ЗТЕ Арена" в Залаегерсег. Срещата може да гледате от 21:45 часа в ефира на БНТ 1 и БНТ 3. Студиото ни започва 45 минути по-рано.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният превозвач отказа да качи на полет жена с 91% инвалидност
Националният превозвач отказа да качи на полет жена с 91% инвалидност
ЦИК поиска от коалициите на Доган и Пеевски да докажат, че ДПС не е в състава им
ЦИК поиска от коалициите на Доган и Пеевски да докажат, че ДПС не е в състава им