НОВИНИ

Именити волейболисти поздравиха участниците в турнира "Звезди на бъдещето" в София

Ксения Парубец, Иван Зайцев, Даниеле Сантарели и Офелия Малинов отправиха поздравителни послания към участниците на турнира

волейболният турнир звезди бъдещето превръща миниевропейско клубно първенство
Снимка: ВК Левски София
bnt avatar logo
от БНТ
21:26, 15.12.2023
Чете се за: 04:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Европейската шампионка и бронзова медалистка от световно първенство с националния отбор на Русия Ксения Парубец стана поредната голяма волейболна звезда, която показа уважението си към звездите на бъдещето, които се събират в София за третото издание на силния международен турнир, организиран от ВК „Левски“.

Изданието през 2023 г. е от 21 до 23 декември в спортна зала "Левски София". Турнирът е с общо 12 отбора – момчета и момичета до 16 години.

„Здравейте. Аз съм Ксения Парубец. Приветствам всички участници в турнира „А1 Звезди на бъдещето“. Пожелавам ви прекрасни мачове, ярки победи, честни и интересни съперничества. Пожелавам ви турнирът да се превърне в истински празник на волейбола“, заяви капитанът на „Локомотив“ (Калининград).

Преди нея специални видеопослания към участниците на силния международен турнир в София изпратиха Иван Зайцев, треньорът Даниеле Сантарели и италианската националка от български произход Офелия Малинов.

„Привет на всички. Казвам се Офелия Малинов и бих искала да ви пожелая успех на турнира „А1 Звезди на бъдещето“, казва разпределителката на италиански, след което преминава на български: „Забавлявайте се и успех на всички“. И изпраща въздушна целувка към волейболните звезди на бъдещето.

Офелия е родена на 29 февруари 1996 г. в Бергамо, но родителите ѝ са българи. Те са Атанас Малинов и Камелия Арсенова. А във вените ѝ потича тяхната волейболна кръв. Офелия се появява на бял свят в момент, в който баща ѝ пише историята на женския волейболен “Фопападрети” (Бергамо).

Българският треньор първо извежда тима до историческите първа шампионска титла и купа на Италия, а през сезон 1996/1997 - до грандиозно постижение. Атанас Малинов изстрелва тима от Бергамо до трофея в Шампионската лига, титла, купа и Суперкупа на Италия - 4 трофея в един фантастичен сезон.

През 2014 г. българската волейболна династия Малинови пише нова страница в историята на италианския волейбол.

Във водения от Атанас „Басано“ в игра се появяват и съпругата му Камелия, и дъщеря им Офелия. Вече родила три деца, Камелия Арсенова се завръща на игрището на 46 г. в мач от Серия В1 и поставя рекорд за най-възрастен състезател в Италия. Но семейното щастие е огромно – баща и съпруг треньор, майка и дъщеря заедно на игрището. 18-годишната тогава Офелия реализира 11 точки, а майка й – 9.

Носителка на Купата на Италия и Суперкупата на Италия и финалистка в Шампионската лига на CEV през сезон 2016/2017. Офелия е избрана за най-добър разпределител на световното първенство по волейбол за жени през 2018 г., когато с Италия стига до финала и сребърните медали.

Бронзова медалистка от световното първенство през 2022 г. Европейска шампионка за 2021 г. на шампионата, който се провеждаше съвместно в България, Сърбия, Хърватия и Румъния. Бронзова медалистка на Евро 2019. Шампионка с Италия във Волейболната лига на нациите през 2022 г. В момента Офелия Малинов играе за „Киери'76” в италианската Серия А1.

Италианският “Перуджа“, сръбският „Цървена звезда“, руският „Нижни Новгород“, полският „Стежица“ и българските „Левски София“ и ЦПВК ще участват в турнира при момичетата.

Италианският „Дяволи Роза“, руският „Факел“ (Нови Уренгой), сръбският „Цървена звезда“ и българските „Левски София“, „Берое“ (Стара Загора) и „Люлин“ са участниците в надпреварата при момчетата.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свиленски за демонтажа на Паметника на Съветската армия: Абсолютно незаконни действия
Свиленски за демонтажа на Паметника на Съветската армия: Абсолютно незаконни действия
Другата седмица ще приемем конституционните промени, заяви Атанас Славов
Другата седмица ще приемем конституционните промени, заяви Атанас Славов