НОВИНИ

Израел и Хамас отрекоха твърденията за прекратяване на огъня в южната част на Газа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:16, 16.10.2023
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Противоречива информация за постигнато примирие в южната част на Газа. От офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху отрекоха, че е постигнато съгласие за коридор, по който да бъдат изведени чужденци от палестинската територия, а в замяна там да бъде допусната хуманитарна помощ.

Новината за примирие беше опровергана и от Хамас.

Първоначално бяха цитирали египетски източници, според които е договорено прекратяване на огъня в южната част на Газа. Според BBC преди да отвори границата си, Кайро иска гаранции за сигурност на страната.

Увеличава се броят на жертвите - от израелска страна данни са за над 1400 души, а от палестинска над 2700. Според говорител на военните в Израел, броят на заложниците, държавни от Хамас е 199, а не както се предполагаше 155.

Небето над град Газа за поредна нощ е осветено от падащи ракети. С настъпването на деня започва разчистването на поредните рухнали сгради. Запасите от гориво в болниците в Ивицата Газа ще свършат до 24 часа, предупредиха от ООН. Това излага на риска живота на хиляди пациенти.

Повече от 600 000 жители на анклава са се вслушали в призивите на израелските власти да се преместят от север на юг. Очаква се отварянето на границата с Египет. Информацията беше потвърдена от държавния секретар на САЩ.

"Пунктът Рафа ще бъде отворен. Заедно с ООН, Египет, Израел и други, разработваме механизъм, по който да бъде доставена помощ", увери Антъни Блинкен.

Омран Абу Аси е на 13, има британски паспорт. Войната вече е оставила отпечатък върху детството му.

"Децата не са виновни" - казва Омран - "Може би ще напусна Газа, ако Рафа отвори - надявам се, може би ще си тръгна заради бомбите. Ясно е, че никой не иска да намери смъртта си. Стресирани сме всички - аз, семейството ми, не знаем какво да правим".

Тал Нехущаи е сред оцелелите от атаката на музикалния фестивал Супернова. Той сравнява нападението с Холокоста.

"Вчера бях на погребение на приятел. След час ще погребем друг приятел - от селото, на 24 - Шарон Гордани. Дошъл е да се наслаждава на музиката с приятели. За него повече фестивали няма да има... както и за нас.

Онези, които живееха там, бяха избити брутално. Нещо, което чуваш за Холокоста - те дойдоха тук само, за да измъчват хора. Убиваха наред - полицаи, деца... с автомати, с гранати, с всичко, което имаха. Къща след къща. Убиваха. Хладнокръвно - като в игра. ... беше кошмар", разказва Тал Нехущаи.

Условията в ивицата Газа се влошават. Водата е пусната, но храната и медикаментите са оскъдни. Според ООН, Близкият изток е на "ръба на пропастта". От организацията призоваха Израел да допусне хуманитарна помощ в анклава.

Израел продължава да струпва военни и техника по границата с ивицата в Газа преди началото на планираната мащабна операция.

По думите на израелския военен министър Йоав Галант страната му няма интерес да води война на северната си граница, и ако ливанската групировка Хизбула се въздържа, то и Израел ще запази статуквото по границата. Въпреки това сутрин Израел обяви евакуация на гранични с Ливан райони.

Лидерът на Палестинската автономия Махмуд Абас първоначално обяви, че Хамас не представлява палестинския народ, по-късно становището беше редакторино с текста, че единствено официалните власти представляват палестинците.

Според президента Джо Байдън радикалната групировка Хамас трябва да бъде елиминирана изцяло, но едновременно с това се обяви против нова израелска окупация на Газа и заяви, че трябва да бъде намерен път и за създаването на палестинска държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата прекрати делото за смъртта на Любомир Милчев-Денди
Прокуратурата прекрати делото за смъртта на Любомир Милчев-Денди
Сигнал за бомба евакуира русенско училище
Сигнал за бомба евакуира русенско училище