НОВИНИ

Източният фланг на НАТО: Разпределение на военните и техника

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:48, 22.02.2022
Чете се за: 04:22 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

До 2014 г. НАТО няма свои сили в източната част на Алианса. Анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. налага спешни промени в подхода на съюзниците. През септември същата година НАТО взима решения, определени като най-значителното укрепване на колективната отбрана от десетилетия.

Как се стигна до конфликта Украйна - Русия?

През 2014 г. НАТО одобри пакет от мерки, които целят да подсилят Източния фланг на Алианса, да подобрят ефективността на силите си, включително за възпирането на потенциални заплахи. Най-значимите сред тях са:

- разполагане на многонационални батальони в Естония, Латвия, Литва и Полша;
- значително разширяване на силите за бързо реагиране от 13 000 до 40 000 военни;
- обособяване на сили с численост 5000 военни с много висока степен на готовност за разгръщане в кратък срок;
- разширяване на въздушната охрана над Балтийските държани и Югоизточна Европа
- увеличаване на военноморското присъствие в Черно море;
- разполагане на малки части за бързо реагиране в 8 държави, граничещи с Русия, Украйна и Черно море.


Допреди кризата около Украйна силите на НАТО в трите Балтийски държави и Полша са почти 4000 - по около 1000 във всяка от тях. Числеността на многонационалните батальони в Румъния също е 4000.

В България има 206 американски военнослужещи и четири съоръжения за съвместно ползване между двете страни - полигона Ново село, авиобазите "Граф Игнатиево" и "Безмер" и складове край Айтос. Освен българската армия, която е натовка армия, у нас няма други сили на Алианса".

На 24 януари 2022 г. съюзниците съобщиха за допълнително подсилване на Източния фланг.

"Обмисляме засилване на присъствието ни в източната част на Алианса, това може да включва разполагането на допълнителни бойни групи на НАТО. Разполагането е пропорционално и в съответствие с международните ни ангажименти и цели укрепване на европейската сигурност", каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Страни членки на НАТО обявиха, че ще разположат изтребители и кораби в Източна Европа и Балтийско море.

В България пристигнаха 4 испански изтребителя "Юрофайтър Тайфун", които заедно с българските МиГ-29 ще изпълняват съвместно задачи по усилена охрана на въздушното пространство до 31 март. Очакват се и изтребители от Нидерландия.

Испански изтребители вече патрулират над българското небе


Три самолета "Юрофайтър Тайфун" на германските военновъздушни сили се намират в Румъния. В страната се очакват военни от Франция.

Дания изпраща фрегата в Балтийско море и е готова да предостави изтребители на Литва. Германия разполага там 350 войници.

САЩ изпратиха допълнително 2000 военни в Полша и Германия и предислоцираха други хиляда от Германия в Румъния. Отделно Вашингтон мобилизира 8500 свои военни в готовност да окажат подкрепа на съюзниците си в Европа.

НАТО се опасява, че евентуално руско нахлуване в Украйна би застрашило европейската сигурност. Един от спорните въпроси в кризата е противопоставянето от страна на Русия на разширяване на Пакта в Украйна.

В момента 30 държави членуват в Алианса, който подчертава, че е отворен за "всяка друга европейска държава, която е в състояние да доразвие принципите на този договор и да допринесе за сигурността на северноатлантическата зона".

ВСИЧКО ЗА НАПРЕЖЕНИЕТО ОКОЛО УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джевдет Чакъров: ДПС не подкрепи бюджета на НЗОК, няма заложени реформи
Джевдет Чакъров: ДПС не подкрепи бюджета на НЗОК, няма заложени реформи
Екатерина Захариева: За съжаление НС не успя да излезе с обща декларация по кризата в Украйна
Екатерина Захариева: За съжаление НС не успя да излезе с обща декларация по кризата в Украйна