НОВИНИ

Извънредно положение във Вашингтон, очакват мащабни протести около клетвата на Байдън

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:53, 12.01.2021
Чете се за: 03:55 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В САЩ ще бъде направен втори опит да се задейства 25-ата поправка от Конституцията. В Конгреса ще бъде гласувана резолюция, която да прикани вицепрезидента Майк Пенс, да започне процедура за принудително отстраняване от власт на президента Доналд Тръмп.

Ако тя не получи одобрение, за утре е планирано гласуването за импийчмънт на държавния глава, с мотива "подстрекателство към метеж".

Извънредно положение във Вашингтон до 24 януари - решението беше одобрено от президента Доналд Тръмп. Това означава, че министерството на вътрешните работи ще може да се намеси, за да предотврати "заплаха от катастрофа". В столицата ще бъдат разположени над 15 000 военни от Националната гвардия.

Мерките за сигурност - не само във Вашингтон, през следващите дни ще бъдат повече от драконовски. По данни на ФБР се готвят мащабни протести. И преди деня на клетвата, и в деня на церемонията. Очакванията са обект на атаките да бъдат съдебни зали, административни здания, местни правителствени сгради във всички 50 щата. Заплахите се приемат сериозно - охраната на Капитолиите в Калифорния и Тексас, вече е подсилена.

Кои са ключовите дни:

Днес - очаква се Долната Камара да даде зелена светлина на резолюцията, която разрешава на Майк Пенс да задейства 25-ата поправка. По всичко обаче личи, че той няма да се възползва от това свое право. Пенс е разговарял с Тръмп за първи път след щурма на сградата на Конгреса. Диалогът е бил "ползотворен" - лаконични са от офиса му.

Утре - когато се очаква да се гласува процедурата по отстраняване от власт на Доналд Тръмп - за втори път в мандата му.

Третият важен ден е 20 януари - денят на встъпването в длъжност на Джо Байдън и Камала Харис.

"Не ме е страх да положа клетва навън. Да получавам информация, но мисля, че е изключително важно да се съсредоточим върху задържането на хората, участвали в размириците и застрашили човешки живот... и мисля, че това се споделя от мнозинството демократи и републиканци в Конгреса", каза Байдън.

Нагласите сред републиканците - те искат Тръмп да понесе отговорност за действията си, но не и повторна процедура по импийчмънт.

"Трябва да се потърси сметка на президента за неговите действия. Импийчмънт, обаче, не е отговорът", написа в Туитър Том Рийд, конгресмен републиканец.

В дългосрочен план - целта е Тръмп да не може да заема никакви избираеми длъжности. Камарата на представителите, контролирана от демократите, би могла да одобри импийчмънт. Не е ясно обаче кога ще бъде задействан Сенатът. Появиха се хипотези, че това може да се случи след първите 100 дни от управлението на Джо Байдън.

За да мине процедурата и в Горната Камара, която вече също е под контрола на Демократическата партия, са необходими 2/3 от гласовете на стоте сенатора.

А сред обикновените американци, освен опасения и очаквания, има и желание за край на политическата буря.

"Готова съм да видя какво ще се случи. След новините - както всичко във Вашингтон, преглеждам Туитър непрекъснато. Готова съм обаче и да затворя тази глава и да продължим напред", казва Елизабет Робинсън, жител на Вашингтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настъпва ли нова хуманитарна криза на Балканите?
Настъпва ли нова хуманитарна криза на Балканите?
Принц Чарлз ще чака реда си за ваксиниране
Принц Чарлз ще чака реда си за ваксиниране