НОВИНИ

Джо Байдън ще разговаря със Си Цзинпин, но няма да се извинява за китайския шпионски балон над САЩ

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:37, 16.02.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

В специално изявление тази вечер американският президент Джо Байдън заяви, че ще разговаря с китайския си колега Си Цзинпин, но няма да се извинява за сваления този месец китайски шпионски балон над Северна Америка. Американският лидер наруши мълчанието си за инцидента и още три свалени летящи обекта този месец след като конгресмени поискаха повече информация.

По-рано днес 80-годишният американски президент премина обстоен медицински преглед на фона на очаквания да обяви кандидатурата си за втори мандат в Белия дом. Предстои публикуването на подробен доклад.

Американското разузнаване все още събира информация за трите съмнителни летящи обекта, свалени след китайския балон над Аляска, над Канада и над езерото Хюрън, посочи Джо Байдън. Според него нищо не говори, че те са свързани с китайската програма за шпионаж с балони или са били средство за наблюдение на друга държава. Най-вероятно последните три балона са били на частни компании или изследователски институти, посочи Джо Байдън. Вероятно са били засечени поради засиленото радарно наблюдение след свалянето на китайския балон.

"Наредих на моя екип да ми представи по-ясни правила как ще се справяме с тези неидентифицирани обекти - разграничаване между тези, които вероятно представляват риск за сигурността, който изисква действие, и тези, които не представляват заплаха. Но не се заблуждавайте, ако някой обект представлява заплаха за безопасността и сигурността на американския народ, аз ще го сваля", заяви Джо Байдън.

По-рано тази сутрин държавният глава се подложи на тричасов обстоен преглед във военна болница във вашингтонското предградие Бетесда, Мериленд. Процедурите са преминали гладко. Заключението от предишния преглед през ноември 2021 г. е, че президентът е здрав и енергичен 78-годишен мъж. Тогава е бил отстранен полип от дебелото му черво, осъвременени са били и предписанията за контактните му лещи.

Джо Байдън е най-възрастният действащ американски президент. В сондажите избирателите изразяват безпокойство за способността му да служи следващ мандат, ако спечели изборите през 2024 г. Около 3/4 от американците го намират за твърде възрастен за работа в правителството. Байдън ще бъде на 86 години в края на евентуален втори мандат. Това е 13 години над средната продължителност на живота на американец от мъжки пол, отчитат здравните власти.

Снимки: БГНЕС

При последният преглед лекарят на Джо Байдън в Белия дом Кевин О'Конър обяви пациента си за годен за длъжността и способен да изпълнява задълженията си. О'Конър обясни скованата походка на държавния глава със спинален артрит и периферна невропатия или загуба на чувствителност на краката. Миналата седмица Джо Байдън заяви в интервю, че всеки американец, който се тревожи за възрастта му трябва да се вгледа как той се справя с президентските си задължения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Симона Георгиева спечели кратката програма при жените на държавното по фигурно пързаляне
Симона Георгиева спечели кратката програма при жените на държавното по фигурно пързаляне
Синер изхвърли първия поставен Циципас в Ротердам
Синер изхвърли първия поставен Циципас в Ротердам