НОВИНИ

Джокович спечели съдебната битка, остава в Австралия

Новак Джокович
bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 10.01.2022 (обновена)
6245
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Съдът постанови Новак Джокович да бъде освободен, след като съдията видя липса на достатъчно разум в начина, по който граничният служител е взел решението си за анулиране на визата.

Световният номер едно в тениса спечели поредната си битка, този път в съдебната зала в Австралия. Няколко часа, след като неговите адвокати изложиха мотивите си за жалбата, той получи разрешение да остане в Мелбърн.

Съдия Антъни Кели постанови, че заповедта за анулиране на визата на Новак Джокович трябва да бъде "отменена" незабавно.

Tова означава, че визата му вече е валидна и той може да влезе в Австралия.

Отново са задържали Джокович в Австралия?

Въпреки че съдът се произнесе в полза на сърбина, адвокатът, представляващ интересите на местното правителство Крис Тран обяви, че министърът на имиграцията на Австралия може да вземе решение за повторната отмяна на визата.

Съдия Антъни Кели разпореди незабавното освобождаване на тенис звездата от ареста и нареди на правителството да плати разходите по делото.

Няколко часа продължи съдебното заседание по казуса с Новак Джокович. Проблемът възникна по-малко от две седмици преди началото на тенис турнира от Големия шлем Australian Open.

Той е бил разпитан през нощта на летището в Мелбърн. В ранните часове на следващата сутрин, на играча му е било казано, че разполага с време до 8:30 часа местно време да отговори на предложено анулиране на визата му. Но вместо това, граничният контрол я анулира в 7:42. Ако тенисистът е имал време до 8:30, както са му заявили първоначално, „той е могъл да се консултира с други и да се обоснове пред делегата защо визата му да не бъде отказвана“, сподели съдията.

Сърбинът беше задържан на летището, когато пристигна в сряда вечерта, след като визата му беше анулирана.

Адвокатите внесоха жалба в деня след задържането му, от която стана ясно, че Новак Джокович е дал положителен тест за COVID-19 на 16 декември и е имал необходимите разрешения да влезе в Австралия.

След началото на заседанието адвокатите на Новак Джокович имаха време да изложат своите аргументи и да обяснят отново защо той трябва да бъде допуснат на територията на страната. Те са обяснили, че граничните власти не са следвали точно процеса при влизането и не са му дали време, за да отговори на всички техни изисквания и запитвания.

Представителят на австралийското правителство, Кристофър Тран, заяви по време на своята пледоария, че неотдавнашното преболедуване на COVID-19 на Джокович не го поставя в позиция за освобождаване от правилата за влизане в страната при пътуване, и отрече да има някаква процедурна несправедливост или необоснованост, свързана с решението за анулирането на визата на Джокович.

Дори докато течеше заседанието, фенове на Новак Джокович продължаваха да се събират пред хотела, където той беше поставен в изолация.

Очаква се следващата спечелена битка на Новак Джокович да бъде на корта.

Световният номер едно ще се бори за своята десета титла на Australian Open и рекордна 21-а в Големия шлем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Нейков: Внушихме на хората, че ковид добавките са пенсии, а това не е вярно
Иван Нейков: Внушихме на хората, че ковид добавките са пенсии, а това не е вярно
Защо президентът свиква КСНС за Република Северна Македония? Коментар на Явор Сидеров и доц. Наум Кайчев
Защо президентът свиква КСНС за Република Северна Македония? Коментар на Явор Сидеров и доц. Наум Кайчев