НОВИНИ

Какво означава победата на Байдън за останалата част от света?

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
22:48, 09.11.2020
Чете се за: 05:44 мин.
САЩ

По време на мандата на Доналд Тръмп, отношенията на САЩ със света коренно се промениха. Как ще бъде приета победата на Джо Байдън от Берлин до Пекин?

КИТАЙ

Някои може да смятат, че Пекин се радва да види гърба на Доналд Тръмп. Причините са търговската война между двете страни, наложените наказателни санкции и обвиненията от страна на Тръмп срещу Китай за разпространението на коронавируса.

Анализатори обаче смятат, че китайското ръководство може тайно да е разочаровано от изхода на изборите в САЩ. Предизвикващ разногласия у дома и изолационист в чужбина, Тръмп изглежда на Пекин самото въплъщение на очакваното западане на американската мощ.

Медиите в Китай се съсредоточиха не върху самите избори, а върху протестите, озлоблението и нарастващата зараза с коронавирус в Съединените щати.

ИНДИЯ

Индийските корени на Камала Харис са повод за гордост в Индия, но премиерът Нарендра Моди може да получи по-студен прием от Джо Байдън. Индия е важен партньор на Съединените щати и това едва ли ще се промени при мандата на Байдън. Най-населената страна в Южна Азия ще остане ключов съюзник на Америка в индо-тихооеканската стратегия за намаляване на възхода на Китай и за борба с тероризма.

Доналд Тръмп се въздържаше да критикува спорната вътрешна политика на Моди - някои смятат, че тя дискриминира мюсюлманите в страната.

Джо Байдън е по-ясен. Уебсайтът на кампанията му призова към възстановяване на правата на всички в Кашмир и критикува два закона, които предизвикаха масови протести.

Избраната за вицепрезидент Камала Харис, наполовина индийка, също се изказа против някои националистически политики на индийската правителство, но нейните индийски корени ще предизвикат масови празненства в голяма част от страната.

ЮЖНА КОРЕЯ И КНДР

Северна Корея вече нарече Джо Байдън "бясно куче", но сега Ким Чен Ун ще прави по-внимателни калкулации преди да се опита да провокира новия американски президент.

Безпрецедентните срещи на Ким и Тръмп са за учебниците по история, но с много малко съществено значение. Никоя страна не постигна това, което желаеше: Северна Корея продължи да разширява ядрения си арсенал, а Съединените щати продължиха да налагат стриктни санкции.

За разлика от Тръмп, Джо Байдън поиска Северна Корея да покаже, че има желание да изостави ядрената си програма преди среща с Ким Чен Ун.

Южна Корея винаги е предупреждавала Севера да не следва пътя на провокациите. Президентът Мун Дже Ин силно се стреми да сложи край на 70-годишната война на Корейския полуостров и приветства Тръмп за "куража" да се срещне с Ким. Сеул внимателно ще следи за знаци от страна на Байдън за воля да направи същото.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

"Специалните отношения" между САЩ и Великобритания може и да тръгнат надолу, с Байдън начело във Вашингтон.

За да се предвиди как ще се развият бъдещите им отношения и си струва да се прегледа миналото. По-точно 2016 година, когато Доналд Тръмп печели Белия дом, а Обединеното кралство гласува за излизане от ЕС. Не е тайна, че и Джо Байдън и Барак Обама предпочитат друг обрат по Брекзит.

Байдън заявява, ако бъде избран, не би позволил мирът в Северна Ирландия да стане "жертва" на Брекзит - така формулира, че всяко бъдещо търговско споразумение между САЩ и Великобритания ще зависи от спазването на договореното мирно споразумение на Разпети петък.

Доналд Тръмп наричаше Борис Джонсън "британският Тръмп".

Въпреки това, Байдън и Джонсън могат да намерят обща основа. Страните, които ръководят имат задълбочени и дългогодишни дипломатически връзки, най-малко в сферата на сигурността и разузнаването.

РУСИЯ

Кремъл има изострен слух. Затова, когато Джо Байдън нарече Русия "най-голямата заплаха" за Америка, това прозвуча силно и ясно в Москва.

Кремъл има и силна памет. Твърди се, че през 2011 г. вицепрезидентът Байдън казва, че ако е на мястото на Путин, няма да се кандидатира отново за президент: това би било лошо за страната и за самия него. Президентът Путин няма да забрави това.

Москва се опасява, че президентството на Байдън ще означава повече натиск и повече санкции от страна на Вашингтон. С демократ в Белия дом, дали би настъпило време за разплата за предполагаемата руска намеса в изборите през 2016 г.?

Руските коментатори предсказват, че администрацията на Байдън ще бъде най-малкото по-предвидима от екипа на Тръмп. Това ще направи по-лесно постигането на споразумение по належащи въпроси като ключовия руско-американски договор за намаляване на ядрените оръжия, който изтича през февруари.

ГЕРМАНИЯ

Германия се надява на завръщането на меко плаване с ключовия ѝ партньор, след като Доналд Тръмп си тръгне.

Само 10% от германците имат доверие на президента Тръмп по външната политика според проучване на изследователския център Pew Research Centre. Тръмп е по-непопулярен в Германия, отколкото в която и да е друга страна, включена в проучване. Дори Путин и Си Дзинпин са с по-добри позиции в Германия.

Тръмп е обвиняван в подкопаване на свободната търговия и разрушаване на мултинационалните институции, на които Германия разчита икономически. Тръмп е прочут с лошите си отношения с канцлера Ангела Меркел - трудно може да има двама лидери толкова противоположни по нрав и индивидуалност. Германските политици и избиратели бяха шокирани от острия стил на Тръмп, неговия неконвенционален подход към фактите и честите му атаки срещу германската автомобилна индустрия.

Въпреки това Съединените щати са най-големият търговски партньор на Германия и трансатлантическите отношения са критични за европейската сигурност.

ИРАН

Победа на Байдън би върнала Иран на масата за преговори.

При мандата на Тръмп американските санкции и политика на максимален натиск оставиха Иран да залитне на ръба на икономическия колапс. Тръмп се оттегли от ядрената сделка. Още по-лошо, той нареди убийството на генерал Касем Солеймани, близък приятел на върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Избирането на Джо Байдън прави по-лесно за Иран влизането в преговори с американската администрация. Байдън заяви, че иска използването на дипломацията и завръщането в ядрената сделка с Иран.

Хардлайнерите в Иран обаче няма да седнат на масата на преговори лесно.

ИЗРАЕЛ

Има очаквания за рестартиране на много от политиката на Доналд Тръмп.

Избраният за президент Джо Байдън ще се опита да пренасочи американската близкоизточна политика по начина от времето му на вицепрезидент: отпускане на "максимума натиск" на Тръмп върху Иран и насочване към повторно влизане в ядрената сделка от 2015-та, от която Белият дом се оттегли.

Тази перспектива ужасява Израел и страните от Залива като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Израелски министър заяви в отговор на евентуалната победа на Байдън, че тази политика ще завърши с "яростна израелско-иранска конфронтация, защото ние ще бъдем принудени да действаме".

Изборният резултат също така драматично променя американския подход към израело-палестинския конфликт. На плана на Тръмп се гледаше като на значително облагодетелстване на Израел с шансове за анексиране на части от окупирания Западен бряг.

Анексия сега изглежда извън темите на разговори и Байдън също ще възрази на по-нататъшно изграждане на еврейски селища.

Няма обаче да има "обратен завой", както искаше тази седмица палестински представител. Реториката ще си остане в традиционното разбиране на "решението две държави", но шансовете за повече напредък в агонизиращия израело-палестински мирен процес изглеждат слаби.

ЕГИПЕТ

Правозащитниците имат големи надежди, че администрацията на Байдън ще увеличи натиска върху Египет по въпроса за човешките права.

Подкрепяният от военните египетски президент Абдул Фатах ас Сиси се радваше на много добри отношения с Доналд Тръмп. Би било по-добре за него да има приятел в Белия дом, но сега Сиси ще трябва да започне нова глава с Джо Байдън.

Критиците на президента Сиси обвиняват администрацията на Тръмп, че си затваря очите за твърдения за злоупотреби с човешките права в Египет. Кайро получава 1,3 млрд. долара американска военна помощ на година. През 2017 г. малка част от тази помощ беше замразена заради загриженост за спазването на човешките права, но беше отпусната на следващата година.

Влизането на Джо Байдън в Белия дом е добра новина за много организации по човешките права в Египет. Активисти се надяват, че новата американска администрация ще окаже натиск върху египетското правителство да смени политиката си спрямо опозицията - както се твърди в затвор са десетки хиляди политически затворници.

"Американско-египетските отношения винаги са били стратегически, независимо кой седи в Овалния кабинет", казва политическият анализатор Ахмед Сайед Ахмед. "Партньорството ще продължи, но риториката на демократите за човешките права може и да не се приеме добре от някои египтяни, които ще видят в нея намеса във вътрешните работи на страната".

КУБА

След суровите санкции победата на Джо Байдън носи облекчение.

Байдън президент е точно това, на което повечето кубинци са се надявали. Мнозинството от хората на острова биха се зарадвали на почти всеки друг в Белия дом, освен Доналд Тръмп. Неговите санкции донесоха истинско лишение и кубинците са изтощени след четири години на ожесточена враждебност.

Джо Байдън, от друга страна, събужда спомените за обрата в американско-кубинските отношения по време на мандата на Барак Обама.

Кой е единственият недостатък от кубинска гледна точка?

Джо Байдън сега е наясно колко положителна роля имаше поведението на президента Тръмп спрямо Куба върху избирателите в ключовия колебаещ се щат Флорида.

КАНАДА

Джъстин Трюдо ще има съюзник в лицето на новия си съсед.

Канадският премиер обеща да задълбочи връзките със Съединените щати, независимо кой спечели изборите, но след като демократът Джо Байдън спечели победа, в Отава се усеща по-скоро облекчение.

Отношенията на Канада със Съединените щати при мандата на Тръмп имат постижения като успешното предоговаряне на северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Но Джъстин Трюдо ясно показа, че чувства политическо сродство с бившия президент Барак Обама, който го подкрепи в канадските федерални избори. Чувството на топлота стига до човека, който служеше като вицепрезидент на Обама - Джо Байдън.

В лицето на Байдън Либералната партия на Трюдо ще намери съюзник по въпросите на климата и мултилатерализма. Това не означава, че няма поводи за търкания. Байдън се противопоставя на строежа на нефтен тръбопровод от Канада до Тексас, ключов проект за енергийния сектор на Канада, оторизиран от Доналд Тръмп.

Освен това икономическият план на Байдън "Купувайте американското" за съживяване на американската индустрия след пандемията, ще бъде повод за загриженост, предвид дълбоката зависимост на Канада от търговията със САЩ.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща на върха: София и Скопие са домакини
Среща на върха: София и Скопие са домакини
Разчистиха 12 тона опасни отпадъци в град Искър
Разчистиха 12 тона опасни отпадъци в град Искър