НОВИНИ

Какво причинява засушаването у нас през последните години?

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
20:50, 22.08.2024
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Тази година се очертава като третата по ред суха и гореща. Периодът на засушаване е и най-дълъг като продължава повече от три месеца. Като резултат - има спад на водните количества с 87% в Северна България в сравнение с миналата година.

Тези данни бяха публикувани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, коитоо се позоваха на Института по метеорология. Те са едно от обясненията и за недостига на питейна вода. Изводът беше направен след работна среща между четирите ресорни министерства за проблема с безводието.

Най-висок риск от засушаване има в райони от Северна и Източна България. Там засега водата в реките е най-малко, валежите също.

"На територията на страната все пак има райони, където всяка година в последно време наблюдаваме подобни тенденции. Примерно Източна България и по-скоро югоизточните райони, тази година може и за Север да се отнася, но като цяло източна България през тези месеци - наблюдаваме тенденция за намаляване на валежите, което не пречи миналата година си спомняте точно в края на лятото настъпиха наводненията в Югоизточната част на страната", каза доц. Лилия Бочева, климатолог от НИМХ.

Най-сухата година е била 2000-та, а най-влажната - 2014-а. От началото на новия век метеоролозите наблюдават и постоянно затопляне.

"За последните 4 десетилетия наблюдаваме подобна тенденция - това отново не означава, че всяка следваща година ви е по-топла от предишната. Тенденцията се запазва към затопляне, но не по този начин - всяка следваща по-топла и още по-топла. Това че 2023 е била рекордно гореща година, не означава, че 2024 ще е следващата рекордна, 2025 - следващата и така", обясни доц. Лилия Бочева.

Не по-високите температури са причината за жегата в градовете.

"Бетонирането на градовете ни, особено центъра, ги прави значително по-топли сега отколкото са били 30-40 години по-назад във времето. Тъй като зелените площи са усвоени от бетон и нови сгради".

4 министерства тепърва ще набелязват мерки за справяне със сушата и безводието. Дали 2024 ще бъде поредната "суха година" ще може да се каже през зимата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Амиго Северозапад постигна нов успех в квалификациите за Шампионска лига по футзал
Амиго Северозапад постигна нов успех в квалификациите за Шампионска лига по футзал
България дебютира със загуба на европейското първенство по баскетбол 3х3 на колички
България дебютира със загуба на европейското първенство по баскетбол 3х3 на колички