НОВИНИ

Китай обвини НАТО в очерняне на страната

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:52, 15.06.2021 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
Политика
Слушай новината

Китай обвини НАТО в раздухване на китайската заплаха и очерняне на мирното развитие на страната. Поводът е заключителната декларация от еднодневната среща на Алианса в Брюксел, където азиатският гигант беше определен като "системно предизвикателство".

Мисията на Пекин в Евросъюза посочи, че китайската политика на въоръжаване е "отбранителна по природа" и призова Алианса да посвети повече от енергията си за насърчаване на диалога. В реакцията се говори за продължаване на манталитета от Студената война и блокови политики. По същия начин Пекин определя и заключенията от срещата на Г-7.

"Международната общност повече от всякога трябва да укрепва солидарността и сътрудничеството и да упражнява многонационален подход, вместо да прилага блокови политики, при които малък кръг страни чертае идеологически линии и потиска различни пътища на развитие. Още по-малко отделна страна трябва да размества понятията за правилно и неправилно и да прехвърля отговорността. Съединените щати са много болни. Г-7 трябва да им премери пулса и да предпише лекарство", каза говорителят на МВнР на Китай Джао Лидзен.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобиха шведска компания във Франция за шпиониране на персонала
Глобиха шведска компания във Франция за шпиониране на персонала
Предстои мач от „тежка категория“: Франция - Германия
Предстои мач от „тежка категория“: Франция - Германия