НОВИНИ

Код жълто за опасно горещо време в понеделник

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 15.08.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

До 36° стигнаха днес температурите във Видин и Сандански, в Монтана, Лом и Свищов –35°, в Благоевград, Кюстендил и Пазарджик – 34°. Утре ще бъде още по-горещо. В 17 области в Западна и Централна България е обявено предупреждение от първа степен – код жълто, за температури от 35° до 38°.

Не толкова горещо ще бъде в Източна България, както и в София, с очаквана максимална температура 34°. Ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Опасността от пожари в по-голямата част от страната остава голяма.

Слънчево ще бъде и по Черноморието. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 26 - 27°. Вълнението на морето ще бъде слабо.

И в планините ще е предимно слънчево, след обяд в Рило-Родопския масив, с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури в курортите ще са от 22° на Алеко, около 26 - 27° в Боровец и Пампорово и до 33° в Банско.

На много места в Западна и Централна Европа, Прибалтика, Северна Европа и северните райони от Европейска Русия ще има валежи, придружени от гръмотевици. Причината – обширен циклон с център над Скандинавския полуостров. Слънчево и горещо ще бъде на Пиренейския полуостров, Апенините, а също и на Балканите.

У нас във вторник ще бъде още по-горещо, с максимални температури между 34° и 39°, по Черноморието между 26° и 30°. Ще се задържи слънчево. В сряда и четвъртък се очакват валежи и гръмотевични бури. Възможни са и градушки. Температурите ще се понижат, по-съществено и в цялата страна през втория ден.

През следващите дни, до края на месеца, температурите ще бъдат близки до средните за периода. Ще преобладава слънчево време, с по-голяма вероятност за валежи около 24, 26 и 29 август. В края на месеца отново се очаква горещо време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 60 са вече жертвите на наводненията в Турция
Над 60 са вече жертвите на наводненията в Турция
Медни гривни може да хвърлят светлина за прехода между бронзовата и желязната епоха у нас
Медни гривни може да хвърлят светлина за прехода между бронзовата и желязната епоха у нас