НОВИНИ

Лекари в София спасиха бременна жена, получила исхемичен инсулт

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:06, 17.11.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Една история с щастлив край - лекари от столичната болница "Света Анна" спасиха 34-годишна бременна жена в 5-ия месец с исхемичен инсулт.

Медиците успяват да извадят тромб от артерията, снабдяваща лявата половина от мозъка на жената. Седмица по-късно и тя, и бебето са добре.

Вечерта на 10 срещу 11 ноември бременната жена приспива първото си дете. Тогава съпругът ѝ забелязва, че губи говор и получава изкривяване на лицето. Прави неуспешен опит за раздвижване на едната ѝ ръка и вика Бърза помощ. Приемат я в спешното отделение на Окръжна болница.

"Веднага е извикан дежурният акушер-гинеколог, който констатира доброто състояние на плода и лиса на отклонения от страна на бременността", обясни д-р Красимира Жекова, началник на родилното отделение в УМБАЛ "Св. Анна".

"Бременната жена е пречка за доста от изследванията. Решенията, които трябва да се вземат, трябва да се съобразят с бременността и най-важното - лекарствата. В повечето случаи методите на лечение не могат да се провеждат при бременна жена", каза доц. д-р Росен Калпачки, началник на клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Св. Анна".

Екипът предприема най-модерното лечение за инсулт - ендоваскуларно лечение. За лекарите в болницата това е рутинна операция, но за първи път го прилагат и при бременна жена.

"Беше изключително напрегнато, защото човек никога не знае какво ще се случи", обясни д-р Нурфет Алиоски, началник на клиниката по ендоваскуларна неврохирургия в УМБАЛ "Св. Анна".

"Имаше, разбира се, огромен риск по време на манипулацията да стане нещо с плода, тъй като той в 5-и месец, не е още жизнеспособен", каза доц. д-р Росен Калпачки.

Д-р Нурфет Алиоски обясни, че отговорността лежи върху двамата души над операционната маса.

"Първо трябваше да облечем самата жена в оловни престилки, за да предпазим плода, защото работим в среда с рентгенови лъчи и това е основният риск за плода", заяви той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист отпадна от турнира за Купата на ФИБА
Рилски спортист отпадна от турнира за Купата на ФИБА
Шампионът Левски не допусна изненада в Шумен
Шампионът Левски не допусна изненада в Шумен