НОВИНИ

Лигата на нациите ще има своя нов победител

трофей лого лига на нациите
bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 10.10.2021
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Последните два мача от второто издание на турнира Лигата на нациите ще се проведат тази вечер. Битката за трофея, както и за 3-ото място ще предоставят поредна доза класен футбол за телевизионния зрител.

И двете срещи ще можете да гледате по БНТ 3.

Италия и Белгия ще се противопоставят от 16.00 часа в т.нар. „малък финал“, докато за „големия“ ще спорят Испания и Франция от 21.45 часа.

Турнирът дебютира през сезон 2018/2019. Интересно е, че тазгодишните участници във финалната фаза на надпреварата завършиха на втора позиция в групите си в дебютния сезон. Италия бе в поток заедно с отборите на Португалия и Полша. "Скуадра адзура" завърши на втората позиция и не взе участие във финалната фаза на турнира.

Такава бе съдбата и за тима на Испания, който бе в група със съперници Англия и Хърватия.

Белгия и Франция бяха на крачка от класиране, но единствено по-слабата им голова разлика се оказа пречка в преминаване в следващата фаза. Белгия загуби от Швейцария с 5:2 и отстъпи първата позиция в група 2, а Нидерландия изпревари световния шампион в група 1.

Днес ситуацията е различна. До финалната четворка достигнаха световния и европейския шампион – Франция и Италия, както и не по-малко впечатляващите Испания и Белгия.

На полуфиналите „Ла фурия роха“ мина през Италия с 2:1, докато „петлите“ си осигуриха мач за трофея след победа с 3:2 над Белгия.

Трофеят в надпреварата е естествено продължение на логото. То представлява флаг, на който са изобразени всички 55 национални асоциации, които участват в надпреварата. Купата представлява флаг, който нежно е увит около стълб. Върху отличието се вижда гравираната шарка на флага. Във вътрешността на трофея са изобразени истинските цветове на флага, които се отразяват на сребърната част от купата. Този детайл прави отличието уникално.

Трофеят е изграден изцяло от сребро, което се състои от 92.5% чисто сребро и 7.5% мед. Купата тежи 7.5 кг и е висока 71 см.

“Искахме трофеят да символизира вдигането на един флаг”, пояснява Елдер Помбиньо, креативният директор на агенцията, отговорна създаването на така желания трофей.

Химнът на турнира е на латински и е композиран от Джорджо Туинфорт и Франк ван дер Хейден. “Въпреки че футболистите се състезават на терена, играта им обединява хората. За нас това е най-важното съобщение”, коментира Джорджо Туинфорт.

Първият исторически победител в надпреварата е Португалия. Бившият европейски шампион победи Нидерландия с 1:0 на стадион “Ещадио до Драгао” с гол на Гонсало Гедеш през лятото на 2019 година.

Кой ще триумфира тази година ще разберем тази вечер от 21.45 часа в ефира на БНТ 3 и онлайн в спортната секция на bntnews.bg.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волен Сидеров: Едва след тези избори ще се обединят патриотичните формации
Волен Сидеров: Едва след тези избори ще се обединят патриотичните формации
Традиционният Софийски маратон се провежда днес
Традиционният Софийски маратон се провежда днес