НОВИНИ

Макс Верстапен бе наказан с обществено полезен труд заради циничен език

Трикратният шампион с отбора на Ред Бул беше обвинен в използването на груб език по време на пресконференцията преди Гран При на Сингапур.

макс верстапен победа №60 кариерата гран канада
Снимка: X / @F1
bnt avatar logo
от БНТ
16:28, 20.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Стюардите от автомобилния шампионат Формула 1 задължиха трикратния шампион с отбора на Ред Бул Макс Верстапен да свърши "малко работа в обществена полза", след като беше обвинен в използването на груб език по време на пресконференцията преди Гран при на Сингапур.

Модераторът на пресконференцията специално напомни на нидерландския пилот да внимава с езика. След това пък част от служителите по реда извикаха Верстапен, за да да го информират, че се проверяват предполагаеми нарушения на международния спортен кодекс.

В изявлението им се казва, че трикратният световен шампион във Формула 1 се е извинил за поведението си и е обяснил, че смята използваната дума за „обичайна в речта, както я е научил, тъй като английският не е роден му език“.

Въпреки че се приема, че това може и да е вярно, важно е моделите за подражание – каквито са спортистите на високо ниво, да се научат да внимават. Защото създават внушения, особено в моменти, когато не са подложени на натиск, се казва в изявлението на стюардите.

"До момента са наложени достатъчно глоби за груб, неприемлив език. В този случай обаче не става дума за такова нещо. Но тъй като тази тема е повдигана и преди, а и състезателите са наясно с казуса, стюардите решиха да разпоредят по-сериозна санкция", се казва още в становището.

Работата в обществен интерес ще бъде извършена в координация с генералния секретар на ФИА, ще бъде насочена към подобряване на имиджа на автомобилния спорт, а датата ще бъде избрана така, че да е удобна за всички.

Верстапен попадна под мониторинга за лош език по време на квалификацията за Гран при на Азербайджан миналия уикенд, изказвайки недоволството си по радиото, което го свързва с отбора и механиците. Но след като се разбра, че шампионът използва цинизми и т.нар. "F-думи", президентът на ФИА Мохамед Бен Сулайем призова пилотите да внимават с езика, сравнявайки ги с рапъри.

Често по време на състезанията пилотите от Формула 1 се чуват по отборното радио в разгара на битката от милиони зрители по света, като ругатните се изпускат. В някои случаи обаче, както и този с нидерландеца, това не се е случило.

"Няма проблем, ще приема наказанието. Но всички псуват, така че това е загубена предварително битка. Дори и 6-7-годишни деца в някакъв момент можете да ги чуете. Дори и родителите в тази възраст да са строги, стриктни, когато децата пораснат, те го правят", заяви Макс Верстапен след изявлението на шефа на ФИА.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото срещу Лютви Местан за катастрофата, при която загина бебе, започва през ноември
Делото срещу Лютви Местан за катастрофата, при която загина бебе, започва през ноември
Мизия и ЦСКА с титлите при девойките, Локомотив София при младежите на държавното по бокс
Мизия и ЦСКА с титлите при девойките, Локомотив София при младежите на държавното по бокс