НОВИНИ

Макс Верстапен спечели Гран при на Бразилия и записа 17-а победа за сезона във Формула 1

На пистата "Интерлагос" той постигна рекордната 17-а победа през сезона в 20 проведени старта.

макс верстапен спечели гран бразилия записа победа сезона формула
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:20, 05.11.2023
Чете се за: 03:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Макс Верстапен продължи пълната си доминация през сезон 2023 във Формула 1.

Пилотът на Ред Бул, който отдавна си осигури третата поредна световна титла, спечели Гран при на Бразилия. На пистата "Интерлагос" нидерландецът записа рекордната 17-а победа през сезона в 20 проведени старта.

Втори остана британецът Ландо Норис с МакЛарън, а третото място, битката за което бе най-интересна, остана за испанския ветеран Фернандо Алонсо с Астън Мартин.

Надпреварата в Бразилия, която има славата на една от най-драматичните в календара, отново не разочарова. Още в загравяващата обиколка от състезанието отпадна пилотът на Ферари Шарл Льоклер. Монегасецът получи проблем с хидравликата на болида си и се удари в предпазната стена.

Льоклер успя да скрие колата си на сигурно място и стартът бе даден по план, но още в първата обиколка се случи масова катастрофа, която доведе до червени флагове на пистата и спиране за близо половин час. От състезанието отпаднаха още двама пилоти - датчанинът Кевин Магнусен от Хаас и тайландецът Александър Албон от Уилямс, a двамата австралийци - Оскар Пиастри (МакЛарън) и Даниел Рикардо (АлфаТаури), получиха сериозни повреди по болидите си.

При рестартирането на състезанието в четвъртата обиколка подобни инциденти липсваха и това позволи на Ферстапен да се откъсне напред пред останалата част от колоната. Той бе последван единствено от Ландо Норис, но опитите на британеца да го изпревари бяха обречени на неуспех.

В средата на колоната много добре се движеше и съотборникът на Ферстапен Серхио Перес. Мексиканецът потегли от девета позиция, но бързо успя да изпревари голяма част от тези, стартирали пред него.

Той първо се справи с двата болида на Мерцедес, управлявани от Джордж Ръсел и Люис Хамилтън, а след това се залепи зад Фернандо Алонсо.

Двамата преодоляха испанеца Карлос Сайнц с Ферари и канадеца Ланс Строл с Астън Мартин и се оказаха в пряка битка за последното място на подиума.

В началото на предпоследната 70-а обиколка Перес най-после успя да изпревари Алонсо, но това далеч не бе всичко. 42-годишният испанец, който е двукратен световен шампион, използва целия си опит в оставащите две обиколки и измъкна третото място.

Той задмина Перес в средата на последния тур, а след това с майсторска маневра на финалната права контрира поредната атака на мексиканеца. Двамата финишираха с разлика от нищожните 53 хилядни помежду си, но това бе достатъчно на Алонсо за победата.

Челната шестица се допълни от Строл и Сайнс, а до финала на Гран при на Бразилия стигнаха само 14 пилоти.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските сабльорки със сребро на турнира за Световната купа за девойки в Бахрейн, Кристина Миланова е трета индивидуално
Българските сабльорки със сребро на турнира за Световната купа за девойки в Бахрейн, Кристина Миланова е трета индивидуално
Станислав Дечев води в Хасково, сочи 100% паралелно преброяване на "Алфа Рисърч"
Станислав Дечев води в Хасково, сочи 100% паралелно преброяване на "Алфа Рисърч"