НОВИНИ

Макс Верстапен триумфира в Гран при на Австрия, наложиха редица наказания след финала

Борил Гочев
от Борил Гочев
22:35, 02.07.2023 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
макс верстапен триумфира гран австрия
Снимка: БТА
Слушай новината

Двукратният световен шампион във Формула 1 Макс Верстапен продължи с доминацията си през сезон 2023, след като триумфира в Гран при на Австрия на пистата "Ред Бул Ринг" край Шпилберг.

За пилота на Ред Бул това бе пети пореден и общо седми успех от началото на годината, с което той увеличи отново преднината си на върха в генералното класиране.

Превъзходството на нидерландеца този следобед в Австрия пък бе толкова ясно изразено, че му позволи в самия край да направи един допълнителен бокс, за да смени своите гуми и да запише и най-бързата обиколка в хода на надпреварата.

Втори зад него финишира пилотът на Ферари Шарл Льоклер, като по този начин монегаскът записа най-добрия резултат на "черните кончета" в хода на настоящата кампания.

Последното място на подиума пък остана за съотборника на Верстапен в Ред Бул Серхио Перес, който потегли 15-и, но въпреки това успя да си пробие път до третото място на финала.

Топ 10 допълниха още Карлос Сайнц, Ландо Норис, Фернандо Алонсо, Люис Хамилтън, Джордж Ръсел, Пиер Гасли и Ланс Строл, но това подреждане претърпя промени няколко часа след финала на надпреварата, тъй като от екипа на Астън Мартин подадоха оплакване до стюардите, че на редици пилоти е трябвало да бъдат наложени допълнителни наказания заради напускане на ограниченията на пистата.

Така, на финала подреждането след третото място изглеждаше по следния начин: Ландо Норис, Фернандо Алонсо, Карлос Сайнц, Джордж Ръсел, Люис Хамилтън, Ланс Строл и Пиер Гасли.

В класирането Макс Верстапен продължава да бъде убедителен лидер с актив от 229 точки, следван от Перес със 148, а трети Фернандо Алонсо със 129.

При конструкторите начело е тимът Ред Бул с 377 пункта, а зад тях са отборите на Мерцедес със 178 точки и Астън Мартин със 172.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сапьори в Германия обезвредиха бомба с тегло четвърт тон от Втората световна война
Сапьори в Германия обезвредиха бомба с тегло четвърт тон от Втората световна война
Ботев Пд откри головата си сметка на "Колежа" и надви Арис в мач, посветен на Тоско Бозаджийски
Ботев Пд откри головата си сметка на "Колежа" и надви Арис в мач, посветен на Тоско Бозаджийски