НОВИНИ

Манол Иванов: Ако бъда избран за президент на БФС, хората ще видят един диалогичен човек

Кандидатът за президент на БФС представи пред медиите визията си за развитието на родния футбол

Манол Иванов
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:12, 29.01.2024
Чете се за: 05:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Ако бъда избран за президент на Българския футболен съюз (БФС), хората ще видят един диалогичен човек. Това заяви кандидатът за президент на Българския футболен съюз Манол Иванов, който днес представи пред медиите визията си за развитието на родния футбол.

Иванов е син на легендата на Левски Александър Манолов. Той се надява на 15 март да се проведе честен и прозрачен Конгрес.

„Във връзка с предстоящия Конгрес на БФС искам да заявя, че аз и моят екип искаме да направим позитивна и честна кампания, в която да споделя моите виждания и желания за развитието на българския футбол, за да достигне до най-много хора, малки и големи фенове. Предвид действията на БФС последните години и настроенията в обществото, смятам че това е първата стъпка, която трябва да се направи за промяна на работата в БФС. На първо място българският национален отбор да се върне там, където беше преди 30 години", сподели той.

Кандидат-президентът твърди, че хората, които се надяват на промяна в управлението на българския футбол, не трябва да се страхуват да изразят мнението си със своя вот.

"Трябва да се върнат феновете на стадионите и да се чувстват доволни от това, което виждат. Обръщам се към ръководителите на клубовете, регистрирани в БФС и им заявявам, че имат съмишленик и идеите ни за промяна са еднакви. Ако не гласуват за промяна, ги е страх или така им е добре. Ако не гласуват, да не се оплакват в бъдеще. Към всички служители на БФС – да не се притесняват за работните си места. Към всички фенове в България – от една година протестирате за промяна в българския футбол, сега е моментът да отидете при вашите президенти и ясно да заявите, че на предстоящия Конгрес трябва да гласуват за промяната. Ще се опитам до Конгреса да се срещам с максимален брой хора и ръководители, за да достигат моите виждания максимално. Ако бъда избран, в мое лице, ще видите наистина един изключително добър съмишленик, диалогичен човек, който решава бързо въпросите и не ги оставя за следващия ден“, каза Иванов.

Той посочи част от проблемите в българските клубове.

„Трябва да се изготвят правила, включени в морален и етичен кодекс, който да засяга всички деца, треньори, ръководители. Кодексът ще включва моралното възпитание и държание пред обществеността, вътре в клубовете, със съперниците. Свидетели сме на порочни практики, които не ги споменава никой, а само се подхвърлят. Треньорите в школите може би имат огромното желание, но нямат квалификация. Не всички са подкрепяни от ръководителите, други са притискани. Поставят им се задачи. Когато не се постигне задачата, бива уволняван. Намесата на родителите и агресията по време на мач трябва да се регулира. Говореното на президентите също срещу съдиите. Нагнетява се напрежението“, смята кандидатът за президент на централата.

Според него редица таланти не достигат до нивата, към които са се стремили в развитието си.

„Методистите по никакъв начин не обясняват как трябва да се проведе въпросната тренировка, какво трябва да се обясни на децата, как трябва да се проведат. Свършва час и половина тренировката, треньорът се обръща, дори не гледа топките как се събират. Някой ще каже, че са маловажни проблеми, но така се изгражда футболист още от малък. Има проблем и при преминаването на деца от един клуб в друг. За мен е ненормално едно дете да смени 10 клуба. Големите отбори не дават нищо на децата или на техните родители, само при редки случаи. Смятам да въведа такса при преминаването на дете да се заплаща веднага на клуба, от който идва детето. Ще зависи дали е национал. Ако е национал, ще е малко по-висока таксата. Впоследствие тези футболисти получават професионален договор и отборите не получават нищо. В последните 2-3 години Левски, ЦСКА, Славия, ЦСКА 1948 освободиха няколко набора. Футболистите започват да си търсят отбори. Трябва обаче да се плати голяма такса – 100 хиляди, ако е бил национал. Момчето отива в по-долните групи, там се сблъсква със заплащането, материално техническата база. Сключват се договори като охранители, шофьори, чистачи. Заплаща им се по 100-200 лева“, добави той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Застрашени ли са минералните извори на Рупите от застрояване?
Застрашени ли са минералните извори на Рупите от застрояване?
Ариф Маджид напуска президентския пост в Българската федерация по вдигане на тежести
Ариф Маджид напуска президентския пост в Българската федерация по вдигане на тежести