НОВИНИ

Мъжкият ни национален отбор по баскетбол допусна втора загуба в предварителните олимпийски квалификации

мъжкият национален отбор баскетбол допусна втора загуба предварителните олимпийски квалификации
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:28, 13.08.2023
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Мъжкият ни национален отбор по баскетбол отстъпи пред Турция с 66:104 (13:28, 9:24, 26:29, 18:23) във втория си мач от група С на олимпийския предквалификационен турнир в зала „Синан Ерден“ в Истанбул (Турция) и загуби шансове да продължи напред. Това бе второ поражение за българите, а турците записаха втора победа. С два успеха от два мача е и съставът на Украйна, който заедно с домакините ще продължи битката за първото място в предквалификационния турнир в конкуренцията на първите два отбора от другата група D.

В третия си, последен мач в Истанбул, националите ще се изправят срещу Исландия, който също е с две загуби, във вторник (15 август) от 17:00 часа.

България трябваше да изиграе мача срещу по-класния и опитен противник в още по-скъсен състав, като натурализираният американец Брандън Йънг, Васил Бачев и Лъчезар Димитров не се появиха на терена. Първите двама пострадаха в първия мач срещу Украйна, а Димитров не игра пропусна и двата мача до момента в Истанбул.

Преди срещата в зала „Синан Ерден“ бе отдадена почит на легендата на българския баскетбол Атанас Голомеев, който почина в събота, 12 август.

Националите изпитваха затруднения с организацията срещу по-атлетичните турци, отстъпиха в борбата под коша (27-36), направиха по-малко асистенции (19-31) и грешаха повече (14-8), като изпълниха само пет наказателни удари в срещата, от които вкараха два.

Селекционерът Росен Барчовски избра в титулярния състав срещу Турция да започнат Деян Карамфилов, Павлин Иванов, Иван Алипиев, Константин Костадинов и Емил Стоилов.

Водени от Кенан Сипахи и Фуркан Коркмаз домакините, които са фаворити за спечелване на турнира, още в средата на първата част започнаха да трупат преднина, която достигна 15 точки – 28:13 след 10 минути игра.

И през втората четвърт турците имаха ясно преимущество, като след тройка на Ерджан Османи за 39:17 вдигнаха разликата над 20 точки пет минути и половина преди почивката. С нова тройка Садък Кабаджа фиксира аванс от 30 точки и крайното за първото полувреме 52:22, а нито един от българските баскетболисти нямаше повече от 4 точки в актива си.

Последва доста по-резултатна трета четвърт, Иван Алипиев и Алекс Симеонов се разиграха, но Турция поддържаше комфортна преднина и преди последния период водеше с 81:48. Алипиев бе точен от далечна дистанция за начало на четвъртата част, но домакините бързо реагираха и разликата се задържа над 30 точки, за да стигне до 39 в един момент от двубоя.

Алекс Симеонов бе най-резултатен за България с 20 точки, 3 борби и 2 асистенции, а Иван Алипиев се включи с 18 точки, 6 борби и 3 асистенции.

За Турция Фуркан Коркмаз завърши с 14 точки, 3 борби и 3 асистенции, а Алперен Шенгюн се отчете с 13 точки, 4 борби и 3 асистенции.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бетис надигра Виляреал като гост на старта на испанската Ла Лига
Бетис надигра Виляреал като гост на старта на испанската Ла Лига
Небесен спектакъл над Балканите заради метеорния поток Персеиди
Небесен спектакъл над Балканите заради метеорния поток Персеиди