Меглена Плугчиева за Черна гора след изборите: Ситуацията е много сложна

от БНТ
17:46, 30.10.2020
Чете се за: 01:01 мин.
По света

В началото на есента в Черна гора бяха проведени избори. Резултатите сложиха край на 30-годишното управление на социалистите на Мило Джуканович, което доведе до силно фрагментиран парламент и мандат за съставяне на правителство за Здравко Кривокапич.

„Изборите на 30 август преминаха в спокойна, мирна атмосфера, много цивилизовано, което изненада абсолютно всички, показа висока политическа зрялост. Но като че ли хубавите новини свършват дотам и започнаха сериозните противоречия“, каза в „Светът и ние“ българският посланик в Подгорица Меглена Плугчиева.

Идва ли краят на "Ерата Джуканович" в Черна гора?

В парламента има повече от 15 партии в 7 парламентарни групи, а бившата опозиция, вече новото парламентарно мнозинство, е консолидирана в три коалиции. Освен фрагментацията, проблем са и различията, които започват от крайно просръбска нагласа и стигат до другия полюс, който е проевропейски, пронатовски и отговаря на 2/3 от нагласите в обществото в полза на проевропейската ориентация на страната, отбеляза тя.

„В момента все още текат преговорите за съставяне на правителството. Те са изключително тежки, особено в сектора на сигурността. Ситуацията е много, много сложна на фона на задълбочаващата се икономическа криза – прогнозите са за минус 12% спад на БВП, дори днешната прогноза на Централната банка са за 17%, за 7 месеца безработицата се е покачила с 27%. Изобщо ситуацията е много сложна“, описа обстановката в западнобалканската страна посланик Плугчиева.

Сблъсъци след изборите в Черна гора

През последната седмица средно 29-30% от направените тестове за коронавирус в Черна гора са положителни. Отчита се лека тенденция към намаляване на броя на заразените.

Българските граждани трябва да знаят, че ако единствено преминават транзитно през съседните на Черна гора държави, ще могат за влязат в страната без да представят отрицателен PCR, направен до 72 часа, съобщи още българският дипломат.

Какво още каза Меглена Плугчиева вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В навечерието на Вси Светии: Ще стигнат ли тиквите?
В навечерието на Вси Светии: Ще стигнат ли тиквите?
Поставиха восъчна фигура на Васил Левски в Историческия музей в Карлово
Поставиха восъчна фигура на Васил Левски в Историческия музей в Карлово