НОВИНИ

Меркел: Развитите страни са най-виновни за изменението на климата

меркел развитите страни виновни изменението климата
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:52, 01.11.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Страните с развита индустрия основно са виновни за изменението на климата. Парижкото споразумение може да бъде изпълнено, ако се коригират съществуващите цели и се осигурят технически единни мерки на международно ниво. Това заяви германският и.д. канцлер Ангела Меркел по време на 26-ата сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP26) в Глазгоу, Шотландия.

"Знаем, че страните с развита индустрия имат специална отговорност. Разбира се, това важи и за Федерална република Германия. Ето защо отново затегнахме нашите климатични цели. Искаме да намалим 65% от нашите емисии до 2030 г. в сравнение с 1990 г., и до 2045 г. да постигнем неутралитет", добави канцлерът.

Сред важните международни цели в областта на климата. Меркел посочи опазването на световните горски масиви.

Тя допълни, че отправя "ясен призив за данък върху CO2", който вече съществува в ЕС, "въвежда се в Китай и трябва да се въведе и в други държави по света", за да "доведе нашата индустрия и икономика до най-доброто по пътя към климатична неутралност".

Двудневната среща на върха на 26-ата сесия на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP26) започна днес в Глазгоу. COP26, организирана от Обединеното кралство в партньорство с Италия, продължава до 12 ноември.

В сесията участват представители на около 200 държави, включително световни лидери, експерти и активисти. Срещата на световните лидери се провежда на 1 - 2 ноември. По време на срещата на върха се планира приемане на редица документи за намаляване на емисиите на парникови газове и постигане на въглероден неутралитет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал (Мадрид) иска да се отърве от Азар през зимата
Реал (Мадрид) иска да се отърве от Азар през зимата
Тленните останки на загиналия в Босна и Херцеговина военен вече са в България
Тленните останки на загиналия в Босна и Херцеговина военен вече са в България