НОВИНИ

Милен Керемедчиев: Губещият от разговора Байдън - Путин е Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
08:26, 09.12.2021
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Двучасовият разговор на президента на САЩ Джо Байдън и руския президент Владимир Путин е втората им среща - първата беше през юни и фокусът отново беше Украйна. В тези разговори и двете страни излязоха с позитиви за собствената си политика, а губещият се оказа Украйна. Това коментира в "Денят започва" Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

Първо, САЩ няма да участват с военни сили, ако Русия нападне Украйна, смята дипломатът.

Тоест, САЩ ще продължат да подпомагат трансформацията на украинската армия към стандартите на НАТО, но няма да влязат със сила, ако има такава агресия, но ще увеличат санкциите. От друга страна, "Северен поток" беше отново обвързан с евентуална руска инвазия в Украйна. Така че, САЩ заплаши Русия със санкции, ако започне реални военни действия и навлезе в украинска територия, обясни той.

Според него Путин отново е печеливш - чрез шантаж, струпвайки огромни сили на границата с Украйна, той принуди САЩ и основни държави-членки на НАТО да започнат разговори с Русия по теми, различни от Украйна - енергийните доставки, "Северен поток" и други.

За пореден път Путин, играейки с военната карта, успя да се върне на масата за разговори с президента Байдън, допълни Керемедчиев.

По думите му, в момента САЩ нямат нужда от този конфликт.

Основната концентрация на мандата на президента Байдън ще бъде Китай, включително и увеличаване на военното присъствие на САЩ, а и на тази англоезична коалиция, който се оформи между Великобритания, САЩ, Канада и Австралия - отново насочена към Китай. Втори такъв горещ фронт в Украйна и Черно море не им трябва, подчерта анализаторът.

Какво още каза Милен Керемедчиев вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейска вечер за престиж за Лудогорец и ЦСКА
Европейска вечер за престиж за Лудогорец и ЦСКА
Хората в Смолянско са силно притеснени след инцидентите със срутища на пътя
Хората в Смолянско са силно притеснени след инцидентите със срутища на пътя