НОВИНИ

Министър Балтова: Средства за туризма има, трябва съгласие за разпределянето им

bnt avatar logo
от БНТ
08:01, 27.10.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Туроператорите вчера излязоха на протест заради липсата на средства от правителството за ликвидност и възстановяване на парите на клиентите им. В студиото на "Денят започва" служебният министър на туризма Стела Балтова коментира какви мерки ще бъдат предприети за бранша.

"Сектор туризъм се намира в една безпрецедентна ситуация. Тя такава в Европа и по целия свят. Осигурени са 70 милиона лева, но се наблюдава едно забавяне от правна и финансова гледна точка как тези средства ще бъдат разпределени. Вече е разработено и съгласувано необходимото", заяви тя.

Едната част от средствата, около 30 милиона, е държавна помощ и за нея трябва да се получи разрешение от Европейската комисия. Втората част също е разпределена - 30 милиона лева са посочени като безвъзмездна помощ, без обаче да има ясен план как да бъдат разпределени. Други 6 милиона са предвидени за туроператорите.

Според министъра има решение за разпределението на средствата, но се чака съгласие от всички институции.

"Празнината, която беше допусната с актуализирания бюджет, да не бъде посочено как точно да бъдат разходвани средствата, отне достатъчно време, в което ние да съгласуваме тези процедури, да се направят консултации. Върви в ход, отговорността е много голяма и наша и ние сме в постоянен контакт с колегите", заяви Балтова.

Дали ще има локдаун трябва да решат здравните власти. Решението на зеления сертификат е съгласувано с туристическия сектор, направени са неколкократни срещи и мярката е подкрепена от бизнеса.

Стела Балтова обясни още, че покрай пандемията много фирми са загубили част от служителите си.

"Немалко фирми от средни се превърнаха в малки, малките се превърнаха в микрокомпании. Това е една ситуация, която се наблюдава не само в България но и в ЕС. Хората искат перспектива и задачата на държавата е да им покаже тази стратегическа перспектива и да им се даде визия за развитието на сектора", каза още министърът.

В трите ни зимни курорта към момента не са предвидени хотели за карантина. Това трябва да бъде решено другата седмица, но министър Балтова е категорична, че такива места трябва да има.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари: Отговорността за нашия живот и здраве е персонална
Лекари: Отговорността за нашия живот и здраве е персонална
Фалшивите новини - как да ги разпознаваме?
Фалшивите новини - как да ги разпознаваме?