НОВИНИ

Министрите на външните работи и на отбраната от ЕС одобриха 500 млн. евро за отбраната на Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:26, 22.03.2022
Чете се за: 01:30 мин.
Европа
Слушай новината

Министрите на външните работи и на отбраната на страните от ЕС одобриха отпускането на 500 милиона евро за отбраната на Украйна.

Това е вторият транш от 500 милиона евро, които ЕС одобрява за закупуването на оръжие и муниции за украинската армия. Министрите обсъдиха и нов пакет от санкции за Русия, но до конкретно решение не се стигна.

България продължава да е против въвеждането на ембарго върху руския газ или петрол, съобщи в Брюксел външният министър Теодора Генчовска. Страната ни засега няма да праща и муниции за украинската армия, а ще помага на Украйна по други начини, стана ясно от думите на министъра на отбраната Драгомир Заков.

Министрите на външните работи и на отбраната одобриха т.нар. "Стратегически компас за общо европейски подход в отбраната". Документът предвижда създаването на обща европейска част за бързо реагиране от 5 хиляди военни. Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел обяви, че енергийната зависимост на Европа от Русия трябва да спре, тъй като това е оръжие в ръцете на Москва.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

В ТЪРСЕНЕ НА СПАСЕНИЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1960 са новите случаи на COVID-19 у нас
1960 са новите случаи на COVID-19 у нас
Радев се среща с полския си колега Анджей Дуда
Радев се среща с полския си колега Анджей Дуда